Рат на Косову 1998.-1999. планирале су западне специјалне службе уз њихову директну борбену, материјалну и стручну подршку ради нелегалног одузимања територије Србије. Ово мишљење изразила је званична представница Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући изјаву америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета.

Његове речи воде ка само једном логичном закључку, а то је да крвави догађаји на Косову нису резултат неког стицаја околности или „политике Београда“, како то још увек покушава да представи Запад, истакла је Захарова.

„Јер другачије није могуће тумачити речи да се ‘амерички војници нису борили и гинули ради стварања Велике Србије и Велике Албаније“, рекал је Захарова. „Крвави догађаји на Косову су провоцирани споља због нелегалног заузимања овог дела територије Србије, а планирале су их западне специјалне службе и спровеле уз њихову директну борбену, материјалну и стручну подршку“, изјавила је Марија Захарова.

Она је приметила да је очигледна контрадикција између признања америчког амбасадора и званичне западне верзије, према којој су се Сједињене Америчке Државе и њихови саучесници у НАТО-у ограничили искључиво на ваздушну операцију против Југославије под циничним називом „Милостиви анђео“, а Северноатлантска алијанса у то време наводно није претрпела људске губитке. Међутим, испоставља се да је све било другачије. „Чекамо објашњење“, поручила је Захарова.

Током кратке конференције за новинаре, званична представница МСП-а је подсетила да је у Србији поднета прва тужба против НАТО-а због изазивања обољења употребом муниције са осиромашеним уранијумом током бомбардовања 1999. године. Више од 2.000 људи, како Срби тако и Албанци, обратило се адвокатима за помоћ у сличним судским поступцима.

Захарова је навела да су и после 20 година од НАТО агресије показатељи читавог низа болести, укључујући онколошке, знатно изнад просека.

„Такви трагови НАТО и њиховог ‘Милосрдног анђела’ јесу резултат тзв. хуманитарне мисије“, истакла је Захарова, подсетивши на сличну ситуацију и у Либији.

Захарова је додала да многи представници НАТО-а говоре о претњама по европску безбедност од стране других држава, а да при томе њихово неодговорно понашање води ка ескалацији напетости и већ је једном довело до еколошке катастрофе у срцу Европе.
„Против Југославије је била примењена не само радиоактивна муниција, већ су извођени прецизни удари на бројна предузећа што је довело да изливања и отровних и канцерогених супстанци у околину и реке, међу њима и у Дунав. Нажалост, до данас нико није одговарао за те злочине. А то је такође део мејнстрима Запада — не признавати сопствене грешке. Југославија није једини пример, ту су Ирак, Либија и друге тачке. Дошли су, уништили све, отишли су, нису се извинили, никакве казне, а затим друге уче како да живе и шта је то слобода“, каже Захарова.

У Русији верују да се чланице алијансе плаше стварања преседана, јер не желе да накнадно исплаћују одштете свим жртвама.

„Стога НАТО доследно негира везу између ширења малигних тумора, леукемије и масовне употребе муниције са осиромашеним уранијумом на југу Србије, сматрајући да је повезаност ових чињеница недоказана. Чак и неколико стотина припадника КФОР-а страда од дугорочних последица НАТО агресије на Југославију. То потврђују, на пример, бројне пресуде донете у Италији у корист представника италијанских оружаних снага у саставу КФОР-у 1999. године који страдају од онколошких обољења“, објаснила је Захарова.

Министарство спољних послова Руске Федерације је уверено да последице НАТО агресије утичу и на младе генерације Срба.
„Зато је толико важно да држава настави да пажљиво прикупља доказе о злочинима НАТО-а на територији Југославије. Можда ће поменуте тужбе против НАТО-а и активности комисије коју је 2018. основао српски парламент помоћи да се утврди истина, да се починиоци казне и да се ништа слично више не понови“, изјавила је Марија Захарова.