У центру града су примећена три специјална возила руске армије која ће по свему судећи извршити дезинфекцију најкритичнијих зона и објеката за које се сматра да су контаминиране коронавирусом, преноси Russia Beyond.

Група се судећи по фотографији састоји од две вишенаменске аутоцистерне АРС-14КМ и једног возила за аеросолну дезинфекцију КДА.

Подсећамо да су вишенаменске аутоцистерне  АРС-14КМ пре свега намењене за дезинфекцију спољних површина (дезинфекција путних комуникација) али су употребљиве и за деконтаминацију војне технике, транспортних средстава и наоружања, укључујући и стварање непрозирне димне завесе за заштиту оклопно-механизованих јединица на фронту .

Специјално возило се налази на шасији камиона Камаз-43114. Његова маса износи 15450 кг. Уз возило иде и додатна опрема тежине 2,620 килограма која је смештена у посебним одсецима. То је углавном мрежа потисних црева са посебним млазницама које имају облик четки, као и разне врсте агрегата, спојки, разделница, редукционих вентила. На возилу се налазе две цистерне капацитета 2,700 и 1,040 литара са специјално припремљеном течности (углавном РД-2).Посада која управља возилом и врши дезинфекцију се састоји од три члана (возач + 2 специјалиста АБХО). Поред примарне улоге коју има овај систем исти се може употребити и за гашење пожара, као и за маскирање јединице на фронту стварањем аеросолне завесе.

Што се тиче возила за аеросолну дезинфекцију КДА у питању је универзално вишенаменско средство АБХО које се углавном употребљава за дезинфекцију унутрашњости објеката (зграде, болнице, касарне), али се може употребити и за дезинфекцију спољне средине када је у питању чишћење возила и средстава индивидуалне заштите. Најсавременија верзија овог возила се зове „Орлан“.

Што се тиче комплекса “Орлан”, он је у наоружање руске армије уведен 2015.године. Захваљујући његовој конструкцији средство се може применити у најсложенијим условима експлоатације. О ефикасности овог средства најбоље сведочи податак да је у стању да за један минут у потпуности деконтаминира простор површине 90 квадратних метара.

“Орлан” је намењен за ефикасну дезинфекцију различитих типова возила, зграда и осталих затворених објеката, као и средстава индивидуалне заштите. Читав комплекс се налази на шасији камиона КамАЗ-53501.

Подсећамо да је ваздухопловна група Ил-76МД за мање од 24ч пребацила специјални интерветни тим руског Министарства одбране на територију Србије. Одмах по слетању авиона извршен је њихов истовар, а транспортоване јединице практично одмах пребачене у стање оперативне готовости и спремне за употребу. Њихова ангажовање се очекује у жариштима епидемије која се налазе у Београду, Ћуприји, Ваљеву, Новом Саду, Нишу, Крагујевацу и Кикинди.

Фото: Mars.online