Јутрос је на батајнички војни аеродром «Пуковник- пилот Миленко Павловић» слетео и 11-ти војно-транспортни авион Ил-76МД из састава специјалне ваздушно-транспортне групе коју је по наредби председника РФ Владимира Путина образовало руско Министарство одбране, у циљу ургентне помоћи Србији за борбу против корона вируса. У једном од авиона је примећена и савремена специјална аутоцистерна АРС-14КМ, пише Russia Beyond Srbija.

Из теретне кабине једног од авиона Ил-76МД који су слетели, примећен је и истовар вишенаменске аутоцистерне АРС-14КМ која је пре свега намењена за дезинфекцију спољних површина (дезинфекција путних комуникација), али је употребљива и за деконтаминацију војне технике, транспортних средстава и наоружања, укључујући и стварање непрозирне димне завесе за заштиту оклопно-механизованих јединица на фронту .

Специјално возило се налази на шасији камиона Камаз-43114. Његова маса износи 15450 кг. Уз возило иде и додатна опрема тежине 2,620 килограма која је смештена у посебним одсецима. То су углавном умотана потисна црева са посебним млазницама које имају облик четки, као и разне врсте агрегата, спојки, разделница, редукционих вентила. На возилу се налазе две цистерне капацитета 2,700 и 1,040 литара са специјално припремљеном течности (најчешће РД-2 / раствор калцијум хипохлорита).Посада која управља возилом и врши дезинфекцију се састоји од три члана (возач + 2 специјалиста АБХО). Поред примарне улоге коју има овај систем исти се може употребити и за гашење пожара, као и за маскирање јединице на фронту стварањем димне завесе.

Јутрос је на батајнички војни аеродром «Пуковник- пилот Миленко Павловић» слетео и 11-ти војно-транспортни авион Ил-76МД из састава специјалне ваздушно-транспортне групе коју је по наредби председника РФ Владимира Путина образовало руско Министарство одбране, у циљу ургентне помоћи Србији за борбу против корона вируса. Група се састоји од одреда који броји 87 вирусолога и лекара, а који ће бити ојачан са 16 јединица специјалне технике, средствима заштите и ширим асортиманом медицинске опреме.

Како је саопштено у руском Министарству одбране, на војном аеродрому Чкаловски се прикупила група од осам медицинских тимова са савременом опремом, укључујући и стручњаке за радијациону, хемијску и биолошку заштиту. Специјална група ће спроводити мере дезинфекције уз анализу патогених материјала, аеросолну дезинфекцију транспорта и објеката.

Ове снаге су са комплетном техником за мање од 24ч пребачене на територији Србије. Одмах по слетању авиона извршен је њихов истовар и врло брзо ће бити спремне за употребу.Целу операцију су покривали ловачки авиони МиГ-29 из састава 204-те вазухопловне бригаде Војске Србије. У току је усаглашавање две команде (војске Русије и Србије) око тактике употребе ових снага које подразумевају место и време њиховог ангажовања. Највероватније локације ангажовања ових снага се очекују у жариштима епидемије која је регистрована у Београду, Ћуприји, Ваљеву, Новом Саду, Нишу, Крагујевацу и Кикинди. 

Цела операција ће по својим размерама бити слична оној каква се изводи у епицентру пандемије, на северу Италије (покрајина Ломбардија).