Александар Боцан-Харченко је демантовао тезе српског издања „Блиц“ да Москва наводно намерно спречава политичко самоопредељење Београда.
 
Руски амбасадор је упутио отворено писмо на име главног и одговорног уредника листа „Блиц“ у којем наводи да је непријатно изненађен чланком под насловом „Путин поставља Примакова да одвоји Србију од ЕУ“.
 
„Приморан сам да констатујем да ниво утемељености низа тврдња у том тексту уопште не одговара принципима поштеног новинарства“, приметио је амбасадор.

„Никакве везе са стварношћу немају клеветничке тврдње на насловници које се односе на политику Русије према Србији. Хтео бих да Вас подсетим на речи руског председника Владимира Путина које потврђују јасан и доследан став наше земље: ‘Поштујемо курс приступања ЕУ који је изабрало српско руководство. За разлику од западних партнера не покушавамо да ставимо Србију пред вештачки избор — или сте са Русијом и Евроазијском економском унијом, или сте са Европском унијом. Интеграциони процеси у нашем глобалном свету се динамично развијају, обухватајући нове земље и удружења, стварајући перспективне конфигурације. Зато смо убеђени да тежња Србије ка европској интеграцији, као и чланство Русије у Евроазијској економској унији, нису препреке за унапређење наше разноврсне сарадње’.“
 
Приликом задњег телефонског разговора 14. маја ове године председници Русије и Србије Владимир Путин и Александар Вучић су нагласили узајамну посвећеност даљем ширењу руско-српског стратешког партнерства и развоју бројних заједничких пројеката, подсетио је руски амбасадор.
 
„Очигледна је и неутемељеност оптужбе да агенција ‘Россотрудничество’ наводно ‘користи новац за финансирање демонстрација у земљама широм света у којима су угрожени руски интереси’. Не постоји ни један доказ који би поткрепио ову измишљотину. Исцрпни подаци о активностима ‘Россотрудничества’, укључујући и све финансијске послове, на располагању су свим заинтересованим лицама на званичним интернет-страницама агенције“, истакао је Боцан-Харченко.
 
„С обзиром на то да све те лажне информације, које је ‘Блиц’ лансирао у јавност, бацају сенку на односе између наших земаља и народа, очекујем од Вас њихово званично демантовање уз одговарајуће извињење“, стоји у писму руског амбасадора.
 
Александар Боцан-Харченко је замолио уредника „Блица“ да објави ово писмо у целости, у складу са међународно признатим начелима новинарске етике.