Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је демантовао информацију у листу „Данас“ да је Владимир Путин наводно отказао посету Београду. 

„Невероватна писанија у листу ‘Данас’ да је руски председник Владимир Путин ‘отказао’ српском председнику Александру Вучићу. То нема никакве везе са стварношћу и јесте потпуна и неодговорна измишљотина“, написао је Боцан-Харченко на Твитеру. 

„Председници Русије и Србије су у сталном и садржајном контакту и увек међусобно координишу своје потезе. Чим дође време, све ће бити званично обелодањено“, додао је он. 

Јуче је „Данас“ објавио текст под насловом „Путин не долази у октобру у Београд“ у којем поред осталог пише: „Наши извори тврде да Кремљ није открио због чега се Путин предомислио и одустао од планираног доласка, али истичу да ‘Русима свакако није по вољи недавно приближавања Србије позицијама САД у спољнополитичком домену, што је нарочито дошло до изражаја приликом недавног потписивања споразума у Белој кући о нормализацији економских односа Београда и Приштине“. 

Уједно, јуче, 14. октобра, председник Србије Александар Вучић је дао велики интервју руској новинској агенцији ТАСС, и између осталог рекао да је Кремљ био у току преговора у Вашингтону и да разуме став Београда. 

„Одмах након посете Вашингтону разговарао сам са [руским председником Владимиром] Путином и [руским министром спољних послова] Лавровом о резултатима овог путовања, али пре тога смо такође били у контакту и разговарали о томе шта ће се догодити. Наравно, нисмо знали све детаље, све елементе споразума који су касније били у Вашингтону, али наша сарадња је била врло блиска. И нико нам у Русији није ништа замерио, укључујући председника Путина. Негативних коментара није било“, рекао је српски председник.

Ову дезинформацију су поред листа „Данас“ објавили и други српски опозициони медији, позивајући се на „своје изворе“. 

Политиколог Драгомир Анђелковић сматра да посета руског председника „не може да буде отказана јер званично није ни заказана“. 

„Руски став према нама због Вашингтонског споразума није био буран, осим личног става Марије Захарове. Нема никаквог нарушавања односа са Русијом“, истакао је Анђелковић и додао да „српска јавност воли без основа да пројектује неке домаће проблеме као врло битне за цео свет, што није случај“. 

Вучић је раније изјавио да је Путин потврдио своје учешће на свечаностима поводом ослобођења Београда 20. октобра и завршетка радова у храму Светог Саве. 

Фото: RTS