Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је у чланку за часопис за политичку теорију и праксу „Напредак“, гласила Српске напредне странке, писао о ставу Русије поводом актуелних догађаја у региону.  


„Разматрајући проблематику међународног мира и безбедности, посебну пажњу посветићемо ситуацији у вези са Аутономном Покрајином Косово и Метохија у саставу Србије. Руски став о решавању косовског питања је непроменљив. Темељну улогу у решавању косовског питања и даље има Резолуција СБ УН 1244. Разговор о будућим узајамним односима између Београда и Приштине може да дâ резултате само уз стриктно поштовање норми међународног права, законитих интереса и забринутости косовских Срба. Стране саме треба да се споразумеју, а контрапродуктивни су форсирање ‘дефинитивне нормализације’, наметање унапред припремљених рецепата и временских оквира“, истакао је Александар Боцан-Харченко.

„Подржаваћемо све напоре који ће помоћи Београду и Приштини да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво решење. То решење треба да одговара међународном праву и, будући да је реч о обезбеђењу међународног мира и безбедности, треба да га одобри Савет безбедности УН. Као што је у више наврата наглашавао Председник Руске Федерације Владимир Путин, Русија ће се сложити само са оним решењем које ће задовољити саме Србе који бране своја законита права и интересе на Косову“, истакао је Боцан-Харченко.

Он је скренуо пажњу и на важност објективног става Европске уније која је преузела улогу посредника.

„Полазимо од тога да Европска унија, коју је Генерална скупштина УН овластила да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, треба да непристрасно и ефикасно испуњава своје обавезе и да настоји да се остваре раније постигнути договори, које данас косовски Албанци отворено игноришу. Прворазредни значај имају формирање Заједнице српских општина на Косову и решавање комплекса најоштријих питања везаних за избеглице и интерно расељена лица“, пише руски дипломата.

Александар Боцан-Харченко је изразио и мишљење Москве поводом евроинтеграције Србије.

„Русија никад није спречавала намере балканских земаља, укључујући Србију, да се придруже ЕУ. Важно је да то не нанесе штету нашим билатералним односима“, пише амбасадор.

Он је скренуо пажњу и на то да се сарадња Москве и Београда развија у односима узајамног поверења.

„Русија је опредељена за даљи динамични развој узајамно корисне сарадње са Србијом по широкој лепези праваца. Кључан значај при томе има поверљив политички дијалог на највишем нивоу“, објаснио је руски дипломата.

Он је подсетио да је Владимир Путин током сусрета са Александром Вучићем у Кремљу 23. јуна истако „посебне и веома добре савезничке односе“ између Србије и Русије.

„Москва и Београд ефикасно сарађују поводом питања актуелног међународног дневног реда на различитим међународним форумима, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе“, пише руски амбасадор у Београду.

„Динамично и успешно, строго у оквиру међународног права, јача руско-српска војнотехничка сарадња. Остварују се – упркос свим ограничењима проузрокованим пандемијом коронавируса – велики инфраструктурни и енергетски пројекти водеће заједничке компаније НИС, ‘Руских железница’ и компаније ‘Силовије машини’. Крак магистралног гасовода ‘Турски ток’ гради се према плану. Минуле године обим робне размене износио је више од 2,5 милијарди америчких долара, што за 22% надмашује показатељ из 2018. године  Две сестринске цркве, Руска и Српска православна црква, развијају дијалог чији су циљеви одржавање слоге у православном свету и промовисање идеала миротворства. Прави симбол нашег чврстог духовног јединства је величанствени Храм Светог Саве у Београду, унутрашњем уређивању којег је дала знатан допринос руска страна“, пише Александар Боцан-Харченко.

У свом чланку он говори и о политици Београда према Москви.

„Високо ценимо одговорну, суверену политику Београда усмерену ка очувању војне неутралности. Важну етапу на том плану представља склапање у јуну 2020. године руско-српског међувладиног Споразума о сарадњи у борби против тероризма. Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који функционише на основу међувладиног споразума између наших земаља, делотворно доприноси уклањању последица елементарних непогода у Србији и региону Југоисточне Европе, озбиљно ради на разминирању, организује велике тематске вежбе и системске припреме спасилаца и ватрогасаца“, закључио је Александар Боцан-Харченко.