Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко негирао је наводе о „руском трагу“ у организацији протеста у Београду и истакао да је „веома жалосно“ да их шири организација која „претендује на улогу центра за студије“. 

Он је подсетио да покушаји одређених лица да окриве Русију нису ретки. 

„Иако истицање од стране CEAS апсурдних, неоснованих оптужби на рачун Русије није реткост, зачуђује то колико изопачена може да буде перцепција реалности код ‘стручњака’ који су пронашли ‘руски траг’ у организацији нереда у Србији. Веома је жалосно када као подстрекач пропаганде ‘руске претње’ и ширења примитивних русофобских клишеа наступа, одбацивши све стандарде професионализма и објективности, организација која претендује на улогу ‘центра за студије’. Поготово је тужно да су измишљотине лакомислено подржане од стране низа медија земље“, написао је Боцан-Харченко на Твитеру. 

Раније су у CEAS-у изјавили да су „главне вође насилних демонстрација изразито проруски настројени актери јавног живота који не бирају средства да делегитимишу покушаје Србије да под окриљем политичког Запада постигне компромис о новом статусу Косова кроз свеобухватни мултидимензиони споразум који би уважио аргументе Србије с једне стране, а задржао је на европском пут с друге стране“. 

Подсећамо да се Центар за евроатлантске студије који финансирају амерички и европски фондови бори за евроатлантску интеграцијју Србије и критикује развој односа Београда и Москве. 

Фото: tanjug