Русија никоме ништа не намеће већ корисно сарађује са државама којима је ова вакцина занимљива и још једном пружа руку помоћи свим заинтересованим земљама, целом свету, изјавио је амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов поводом прве регистроване у свету вакцине против ковида Спутник-5.

У колумни објављеној на порталу „Глас Српске“ он се захвалио јавности РС на позитивним коментарима и оценама успеха руских научника. 

„Надам се да ће ставновници БиХ ускоро имати прилику да заштите себе и своје најмилије од куге 21. века уз помоћ вакцине, без обзира чија је – руска, енглеска или кинеска. Битно је да буде ефикасна и приступачна“, написао је руски амбасадор. 

Он је истакао да су многе државе већ изјавиле намеру да сарађују са Русијом у вези ове вакцине. 

„Двадесет држава је следећег дана поднело прелиминарне захтеве за куповину милијарде доза, прелиминарни договор је постугнут у вези са производњом 500 милиона доза годишње у пет земаља“, подсетио је Иванцов. 

Иванцов је истакао да Русија нема намеру да злоупотребљава вакцином. 

„Русија нема намеру да користи ову вакцину у било које себичне сврхе – да утиче на некога, да уцењује, или тим пред да натера да се вакцинише. Полазимо искључиво из сигурности становништва Руске Федерације, али смо истовремено отворени за сарадњу са свим земљама на принципима равноправности“, написао је руски амбасадор у БиХ.

Како се данас сазнало, премијер РС Радован Вишковић је упутио званичан захтев преко руске амбасаде за набавку милион доза вакцине Спутник 5. 

Руска вакцина је регистрована 11. августа, али са ограниченим временским периодом — до 1. јануара 2021. године. До овог тренутка би требала да буде завршена трећа фаза тестирања у којем ће учествовати хиљаде волонтера из неколико земаља. И тек након тога вакцина ће бити доступна широј јавности. 15. августа почела је индустријска производња препарата. 

Фото: Глас Српске