Руски војни лекари одржали су консултације са српским колегама и дали препоруке о спровођењу мера против епидемије у медицинским установама Београда и Ћуприје у којима се лече пацијенти који нису зараженни вирусом корона. У Београду и даље раде онколошка, кардиолошка и друге клинике у којима је потребна хитна медицинска помоћ лекара опште праксе.

Да би се спречила инфекција медицинског особља од заражених пацијената, руски епидемиолози су дали препоруке о организовању пријема пацијената, придржавању режима против епидемије у одељењима и организовању исхране.

Једна од најбитнијих ствари је безбедност особља које ради у медицинским институцијама, јер ако је лекар оболео, више не може да лечи, тим поводом руски епидемиолози су дали српским лекарима четири савета.

„Ми смо одредили четири најважнија савета у оваквој ситуацији. Прво да сваки од лекара мора користити личну заштитну опрему, друго — да у свакој болници мора да постоји пут кроз који пролазе искључиво ковид пацијенти, који не смеју да имају никакав контакт са другим пацијентима који нису оболели. Треће — морају се пратити сва упутства за дезинфекцију, а дезинфекција мора да се обавља често, чешће него до сада. Четврто, болница мора бити подељена на црвену и зелену. Чист зелени део је онај без ковида, црвени — онај где су оболели и лекари који искључиво те пацијенте збрињавају. И нема, не сме да буде мешања црвене и зелене зоне“, истакао је епидемиолог пуковник Рустам Амињев за РТС. 

Стручњаци радијационе, хемијске и биолошке заштите (РХБЗ) Министарства одбране Руске Федерације наставили су дезинфекцију Војномедицинске академије. Медицинска установа не спроводи планиране хируршке интервенције, међутим наставља са хитним хируршким операцијама.

Због тешке епидемиолошке ситуације у градовима на југу Србије донета је одлука да група руских лекара и специјалиста за заштиту РХБ дезинфикује медицинске установе у Нишу.