Испричаћемо вам више о човеку који се зове Генадиј Сисојев и пише колумне у руским новинама „Комерсант“.

Заправо, на порталу „Балканист“ смо више пута спомињали ову личност. У две речи, Сисојев и његова супруга, пореклом Српкиња, почасни су грађани Црне Горе и налазе се на платном списку црногорског председника Мила Ђукановића, најдуговечнијег диктатора у Европи (на власти је од 1992. године). 

Сисојев отворено, без трунке срама штампа у угледном и озбиљном руском листу текстове по наруџбини, удовољава свом спонзору и покровитељу, прећуткује право стање ствари, цитира искључиво политикологе који су на страни Ђукановића. И наравно, прави се да пише објективно. 

Сисојева су више пута ухватили у лажи, али због неких разлога пролази некажњено. Прича се да је мањински акционар „Комерсанта“, па зато и не може бити отпуштен без свог пристанка (ова врста „гарантованог запослења“ се широко примењивала у руским медијима 90-их година).

Али чини нам се да је сада Сисојев прешао све границе новинарске етике.

Говоримо о његовом данашњем чланку о устоличењу митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Јоаникија. Сисојев описује немире на Цетињу са становишта председника Ђукановића, наравно, претерује око број учесника протеста против устоличења, наравно, искривљује чињенице и редослед догађаја. 

Скренули бисмо пажњу нашим читаоцима пре свега на следеће ретке: „90% парламента Цетиња, чије власти заправо поседују Цетињски манастир који користи СПЦ, гласало је против устоличења на Цетињу“. То јест, према Сисојеву, имовина Српске православне цркве у Црној Гори припада црногорској држави, а црква је само „користи“.

То је највећа машта покровитеља Сисојева Мила Ђукановића — да одузме све цркве и манастире од СПЦ, преда их „архиепископу Црногорске православне цркве“ Мирашу Дедеићу, „цркви“ коју не признаје ни једна православна црква. 

Ђукановић жели да на тај начин потпуно потчини верски живот у заиста религиозној Црној Гори. И што је такође важно, да преусмери све финансијске токове везане за цркву у свој џеп.

Али то је неостварљиво. Покушај увођења закона о одузимању црквене имовине у парламенту земље 2019. године изазвао је невиђене народне протесте у историји земље, што је довело до пада Ђукановићеве владе и формирања министарског кабинета који сада води Здравко Кривокапић. Ђукановић је, истина, засад задржао председничку функцију. Али скандалозни закон, усвојен са бројним неправилностима, је укинут.

Генадиј Сисојев, међутим, и даље „ствара“. Можемо рећи да је за Сисојева истина само оно што одговара Ђукановићу. 

С тим у вези, желели бисмо да се обратимо црногорској јавности и влади Здравка Кривокапића који су се доследно борили за права Срспке православне цркве и владике Јоаникија. 

Драга цењена браћо!

Генадиј Сисојев, колумниста руског листа „Комерсант“, објављује намерно лажне информације о вашој земљи. Молимо вас да не занемарујете ову жалосну чињеницу, већ да од уредништва „Комерсанта“ тражите да се јавно извини и демантује лажне информације, пожељно на првој страни новина.

Фотографија: openmonte.com