Руски војни лекари данас су у Ваљеву, а циљ њихове посете јесте да анализирају медицинске капацитете и здравствени систем, с циљем пружања медицинске и техничке помоћи, која је стигла из Русије у Србију, преноси ТАСС.

„Тим руских лекара састао се са руководством града, градоначелником Слободаном Гвозденовићем, као и са руководством штаба за ванредне ситуације у циљу упознавања са структуром и организацијом здравствене заштите у Ваљеву“, рекао је представник администрације. Према његовим речима, „у наредним сатима руски стручњаци ће прегледати градске здравствене установе и утврдити како најефикасније пружити руску помоћ њеним становницима у борби против корона вируса“.

Раније је главни лекар градске клинике, координатор оперативног и стручног штаба за ванредне ситуације Ваљева др Бранка Антић изјавила за ТАСС да је Ваљево епицентар епидемије у републици. Према њеним речима, зараза је почела да се шири крајем фебруара након масове прославе једног рођендана.

У граду са 90 хиљада становника и око 130 лекара у карантину, српски лекари располажу са само 50 тестова за откривање корона вируса и девет респиратора.

Руски војни медицински експерти имали су састанак са руководством Штаба за ванредне ситуације, а потом су обишли Општу болницу, Дом здравља и амбуланту ове установе у Новом насељу, која је претворена у локални Центар за Ковид-19.

Специјалисти епидемиолози и инфектолози су се интересовали за организацију саме здравствене заштите у граду и начину дијагностике сумњивих на корона вирус, као и начину тријаже и слања пацијената за Београд. Оно што их је највише занимало су капацитети Инфективног одељења болнице и оних који могу бити стављени на располагање у најкраћем року, као и број респиратора – наведено је на градском сајту о посети руских војних лекара.

Фото: Д. Лане