Коментаришући рад Специјалног суда за злочине тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), Руско Министарство спољних послова је нагласило да сви оптужени за тешка кривична дела морају бити кажњени.

„Од суштинске је важности да сви који су криви за тешке злочине о којима је својевремено говорио известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, буду изведени пред суд и кажњени. Ту не сме бити неприкосновених људи“, стоји у саопштењу. 

У изјави се наглашава да су годинама на челу „косовске квазидржаве“ особе против којих су прикупљени снажни докази за њихову повезаност са незаконитом делатношћу на Косову, укључујући тероризам и организовани криминал.

„Нажалост, западни покровитељи Приштине нису желели да виде ову страну биографије својих штићеника. Сада широј западној јавности постаје јасно коме је НАТО помогао када је бомбардовао суверену Југославију 1999. године“, каже се у саопштењу.

Подсетимо да је Специјални суд прошле недеље потврдио оптужнице против бившег „косовског председника“ Хашима Тачија, бившег заменика команданта ОВК и портпарола Јакупа Краснићија, бившег шефа обавештајне службе ОВК и бившег председника скупштине Косова Кадрија Веселија, као и бившег обавештајца ОВК и лидера парламентарне групе странке Самоопредељење у косовском „парламенту“ Реџепа Сељимија.

Руско Министарство спољних послова је истовремено истакло да се „Косово одавно претворило у легло екстремизма и криминала на границама Европске уније“.

„Додатни доказ за то је хапшење двојице косовских ‘држављана’ због умешаности у недавни терористички напад у Бечу“, нагласило је Министарство спољних послова Русије.

МСП позива Запад да пажљиво саслуша упозорења о правој природи косовске „државности“ и да „престане безобзирно да подржава оне који су спремни на све ради себичних политичких циљева“.