Државни врх Црне Горе свесно ствара тензију у друштву уочи парламентарних избора у земљи, али је не усмерава само против политичких опонената него игра и на антируску карту, саопштено је у Министарству спољних послова Русије.

Информативна служба Министарства спољних послова РФ објавила је 28. августа увече коментар поводом метода које представници владајуће странке Црне Горе користе у својој предизборној кампањи и указала на њихову недопустивост.

„Москва се унапред неосновано оптужује за тежњу да утиче на конфликт између власти Црне Горе и Српске православне цркве и за мешање у изборни процес на страни антивладиних снага, при чему јој се приписује реализација ’империјалистичких амбиција на Балкану’. Све чешће су алузије на могућност понављања сценарија из 2016. године, када је у земљи распаљена хистерија на тему ’покушаја државног удара’ иза кога су тобоже стајали некакви ’руски агенти’“, каже се у саопштењу.

У коментару је наглашено да је црногорским властима коришћење русофопске реторике прешло у навику.

„Нажалост, садашњем црногорском руководству је прешло у навику да сваки пут уочи важних друштвенополитичких догађаја стимулише русофопска расположења и да неопозиво представља Русију као непријатеља који се у случају потребе може оптужити за све невоље, што је у духу оријентације западних корпоративних кругова“, наводи се у документу министарства.

Представници руске дипломатије су већ скренули пажњу да је таква политика у грубом контрасту са прагматичним намерама црногорских власти да спасавају економију своје земље између осталог и помоћу руских туриста.

„Такав потрошачки приступ нашим билатералним односима, који и без тога не цветају, у грубом је контрасту са сигналима који периодично стижу из Црне Горе и указују на заинтересованост за нормализацију руско-црногорских односа. Засада видимо само гомилање негативних тенденција, формирање атмосфере анимозитета према грађанима Русије који посећују Црну Гору и које власти те земље однедавно поново маме у своја одмаралишта“, закључено је у саопштењу руског министарства.