Украјина и даље захтева да јој се врати икона коју је министру спољних послова Сергеју Лаврову поклонио српски члан председништва БиХ Милорад Додик. Кијев инсистира на томе да је реликвија украјинска: Генерално тужилаштво је већ покренуло кривични поступак поводом „нелегалног изношења иконе из Украјине“.

„Украјина не прихвата језик ултиматума поводом повратка иконе из Босне и Херцеговине“, рекао је Олег Николенко, портпарол украјинског МСП-а.

Раније је Милорад Додик рекао да ће икона бити враћена Украјини када Кијев докаже да су је тражили пре него је поклоњена Лаврову. „Ако Украјина докаже да је тражила да се икона врати пре него сам је уручио руском министру спољних послова Сергеју Лаврову, ми ћемо је вратити“, рекао је Додик.

„Очекујемо да руководство БиХ неће користити икону у унутарполитичкој борби, већ да ће помоћи у истрази кривичног дела и експертизи да би се икона што пре вратила у Украјину“, узвратио је Николенко.

Николенко је подсетио да су Украјина и БиХ потписнице Унескове конвенције из 1970. године о забрани незаконитог премештања и предаје права сопствености културних добара. То значи да је реликвија која је украдена из цркве или музеја забрањена у земљама потписницама ове конвенције.

Подсећамо да је Милорад Додик поклонио Лаврову 14. децембра позлаћену икону стару триста година. Медији тврде да је икона из Луганска.

Украјина је затим упутила Министарству спољних послова БиХ протестну ноту са захтевом да се објасни како је икона доспела у БиХ. 19. децембра у Министарству спољних РФ речено је да ће икона бити враћена Додику да би се овај случај истражио преко Интерпола. Амбасадор БиХ је вратио икону у Сарајево 25. децембра. У међувремену из Додиковог кабинета је саопштено да се не ради о украденој икони, већ о породичној реликвији.

„Салве измишљотина и неистина уследиле су након погрешне почетне медијске презентације да је реч о икони која је део културне баштине и национално благо, што нигде није установљено. То потврђује и чињеница да ни седам дана након уручења поклона нема потврде да се икона налази на листама несталих икона, нити да је ко потражује, или да је део било чије културне баштине, али упркос томе, ширење неистина у јавности се наставља“, истакли су из Додиковог кабинета.

Важно је нагласити да се захтев украјинских власти да се икона врати појавио тек пошто ју је Додик поклонио руском министру спољних послова.

Ипак 6. јануара министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је оптужио Додика да лаже када изјављује да украјинске власти не траже да им руководство БиХ преда ту икону. „Украјинска икона је опекла руке… руским дипломатама који су је се одрекли. Али господин Додик наставља да лаже… Украјина и даље захтева да јој се врати икона“, написао је Кулеба без иједног ваљаног аргумента на свом Твитер налогу.

Док Кијев ради на ескалацији дипломатског сукоба са Сарајевом, у самој Босни прича о икони користи се за унутрашњу политичку борбу и дискредитовање Русије. То су данас, 15. јануара, изјавили у руском Министарству спољних послова, коментаришући бројне спекулације у босанској штампи о пореклу ове иконе.

„Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону да би се разјаснило њено порекло, спекулације о судбини иконе се и даље шире у медијском простору БиХ и другим земљама, те бацају сенку на Русију. Ангажовани медији манипулишу овом причом због политичких резултата унутар БиХ и ради дискредитације наше земља“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У МСП-у су нагласили да још увек није доказано да је икона у руке задњег власника доспела на незаконит начин.


„Уместо да сачекају званични закључак надлежних органа (тужилаштва БиХ), несавесни новинари пласирају своје фантазије као проверене информације. Нажалост, још једном примећујемо да неки медији, по узору на вољену забаву западних медија да свуда и у свему траже ‘руку Кремља’, спремни да искористе било који па и најнепримеренији разлог за јачање антируске пропаганде“, закључили су у Министарству спољних послова Руске Федерације.