Отварање руског представништва Министарства одбране у Београду је нужно јер је на ред дошла кључна фаза модернизације авиона МиГ-29, рекао је српски војни аналитичар Александар Радић. 

Он сматра да је у овом тренутку потребна војнотехничка помоћ Русије не само за одржавање хеликоптера и ракетних система ПВО које је Србија купила, или за обуку кадрова, већ и за свеобухватну модернизацију авиона МиГ-29, која ће, по свему судећи, бити обављена у Србији. 

„Ту је и одржавање у гарантном року, дугорочно снабдевање резервним деловима и друго. То све не може без перманентног присуства, јер ће захтевати стални долазак и боравак руских техничара из компаније МиГ, као и из компанија које раде као произвођачи за ту фирму“, рекао је Радић. 

Министарство одбране Србије раније је потврдило да ће у Србији бити отворено представништво Министарства одбране Русије чији ће циљ бити „пружање подршке и брже решавање питања везаних за војнотехничку помоћ, као и за војну и војнотехничку сарадњу“. 

Радић је рекао да ће у том руском тиму бити тројица сталних чланова: шеф тима, заменик и референт преводилац, да ће имати статус који је еквивалентан пуном дипломатском статусу и да ће њихов превасходни задатак бити да пружају подршку комерцијалним пословима. Радић је додао да они неће имати никакве везе са Руско-српским хуманитарним центром у Нишу, чији статус никада није дефинисан. 

Радић је рекао да је друго питање да ли ће тај центар обављати и обавештајни рад. „Апсурдно би било да се очекује да један такав тим буде незаинтересован за тако нешто. Свако може да демантује то, али сви посматрачи очекују да ће тај тим вредно слати своје извештаје», рекао је аналитичар.

Радић је оценио да се НАТО не пита да ли ће Србија отворити такво представништво, јер у савезу имају јасан став да неће спречавати војну сарадњу Србије са Русијом, али да ће већи проблем бити ЕУ.

„Они постављају питање усклађивања политике кандидата са одбрамбеном спољном политиком Уније. Што се тиче НАТО, Србија је урадила све до захтева за чланство, за које је јасно да нема говора да ће бити поднето. Али ЕУ анализира и вреднује све, па и питање одбрамбене политике једне земље која је кандидат“, рекао је Александар Радић.

Фото: TV Most