Институт Торлак би за два-три месеца могао да почне са пуњењем и паковањем руске вакцине „Спутњик Ве“, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек.

Када је реч о могућној производњи вакцине у Србији, он је рекао да би се то могло очекивати крајем ове године, а можда и који месец раније.
Ђерлек је објаснио да ће рад Торлака у производњи вакцине имати две фазе. Прва је пуњење и паковање смеше која би долазила из Русије, а затим и производња вакцине у Торлаку.

Државни секретар је навео да је веома добро што је Министарство здравља пре пет година купило једну од две потребне машине и да је остало да се набави још једна, која је знатно јефтинија. Иначе, много више детаља ће бити познато у суботу, по завршетку разговора са руском делегацијом који почињу сутра.

Према његовим речима, инвестиција у производњу вакцине је најбоља инвестиција Србије у овој години, јер је до вакцина које други производе тешко доћи. Ђерлек је такође изјавио да друга фаза, фаза производње подразумева и нови погон за производњу вакцине и да ту Србија очекује велику помоћ Русије.

Када је реч о количинама које би Торлак производио, рекао је да би то било више него што је Србији потребно и да би вакцине могле и да се извозе. Ђерлек је истакао да ће Србија бити прва земља ван Русије (изузев Белорусије) која ће производити руску вакцину.