Јуче су у Београд допутовали стручњаци Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) и запослени у Националном истраживачком центру за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“. Основна сврха њихове посете су преговори о почетку производње вакцине „Спутњик Ве“ у Србији.

Лек ће се производити у Институту Торлак који је главни истраживачки центар у Србији у области вирусологије. Руска делегација се упознала са људским и техничким ресурсима Института и задовољна је оним што је видела. Затим су одржани преговори у влади уз учешће министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, као и амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка.

Након састанка речено је да су тренутно капацитети Торлака довољни само за паковање вакцине, која ће се затим користити на домаћем тржишту.

Србија има велику потребу за руском вакцином: више од 40% грађана који су се пријавили за вакцину тражили су Спутњик Ве, упркос чињеници да су им понуђене још две – кинеска Синофарм и америчко-немачка Фајзер-Бионтех, као и четврта — британска вакцина АстраЗенека — која се очекује у Србији у блиској будућности.

Ипак, Срби више верују руској медицини. Руску вакцину је изабрао и редитељ Емир Кустурица. „80% Срба верује у Русе и верује у ефикасност Спутњика Ве. Сматрају је најбољом вакцином и надају се да ће је у Србији бити још. Ова вакцина је за нас најважнија“, рекао је Кустурица. Занимљиво је да чак и представници локалне опозиције и прозападни активисти бирају Спутњик Ве. И управо руску вакцину препоручују српски лекари, јер је погодна за старосну категорију 60+ и практично не изазива компликације.

Према речима Вере Стоиљковић, директорке Института Торлак, требаће 2-3 месеца да се припреме за прву фазу реализације Спутњика Ве у Србији. Друга фаза, која већ укључује сопствену производњу, захтеваће куповину нове опреме, као и обуку запослених. Институту ће за ово требати око 9 месеци. Руске колеге ће помоћи српским стручњацима у свим фазама припреме.

Српска страна је истовремено показала интересовање за нову, лакшу верзију вакцине – Спутњик лајт, која ће обезбедити имунитет у року од 3-4 месеца и смањити ризик од компликација у случају заразе вирусом.

Зашто је званични Београд толико заинтересован за производњу Спутњика Ве? Одговор је очигледан: данас само лењи нису размишљали о производњи руске вакцине у Европи, јер у свету постоји акутна несташица таквих лекова. На пример, Хрвати су затрпали руску амбасаду у Загребу молбама да им се прода лек и захтевају од власти да наруче руску вакцину. Међутим, руководство земље и даље ћути, можда чека дозволу Европске уније? Али неке земље ЕУ су већ почеле да вакцинишу грађане руском вакцином. Мађарска није чекала дозволу Европске уније.

Аустријски канцелар Себастијан Курц и словачки премијер Игор Матович већ су најавили спремност да дају зелено светло руској вакцини. Немачка такође разматра ову могућност: већ постоји потенцијални произвођач — IDT-Biologika. Тој компанији је обећана државна подршка под условом да вакцина буде регистрована у ЕУ. Сада ова компанија из Десауа већ производи вакцину британско-шведског холдинга АстраЗенека и то прилично успешно: већ је произведено 8 милиона доза.

У сваком случају, чак и ако Москва и Европа постигну споразум, припремни радови за производњу вакцине ће трајати 4-5 месеци. Тај процес је, међутим, у Србији већ покренут и Београд има све шансе да заузме ову нишу у Европи.

Ненад Поповић је потврдио да је ЕУ заинтересована за куповину лека.„Србија би могла да извози вакцину целој Европи и неким земљама на другим континентима. Тренутно је седам европских земаља, укључујући Немачку, Мађарску и Чешку, изразило интерес да се Спутњик Ве што пре произведе на нашој територији“, нагласио је министар.

То обећава добру зараду, посебно ако претпоставимо да ће вакцинације против коронавируса постати редовне и сезонске – попут вакцинације против обичног грипа.

О чињеници да би Србија могла да производи довољну количину вакцина за Балкан и целу Европску унију говорио је и руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко. „То ће нашим балканским пријатељима пружити прилику да постану земља која ће производити вакцине не само за себе, већ и за регион, а ово је веома важно и актуелно. Што се тиче Русије, њених могућности и спремности да пружи помоћ и подршку у производњи лека, ми смо спремни да то учинимо, јер не сматрамо вакцину средством глобалне конкуренције. Циљ нам је да имамо пријатеље и сарађујемо са њима, па и да победимо вирус“, рекао је Боцан-Харченко.