Првог јануара 2021. године председник Србије Александар Вучић свечано је пустио у рад српску деоницу „Турског тока“, гасовода који је спроведен кроз целу земљу, од бугарске до мађарске границе. 

„Ово је од огромног значаја за Србију. Влада ће наћи решење како да учини гас доступним за све грађане. Захваљујући Русији осигурали смо своју гасну стабилност. Ово је важан дан за нашу земљу“, изјавио је Вучић. Он је прегледао опрему гасовода и поразговарао са руским радницима на руском језику.

„Живело пријатељство Русије и Србије“, рекао је Александар Вучић. На церемонији пуштања гасовода у рад присуствовао је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко. „Ово је заиста најбољи поклон [који показује] огроман прогрес у билатералним односима. Овај гасовод ће Србији обезбедити енергетску стабилност. Могућности везане за ову инфраструктуру у потпуности одговарају правцима енергетског развоја земље које је поменуо председник Србије. Земља ће постати још привлачнија за инвеститоре“, нагласио је шеф дипломатског представништва РФ у Београду.

Захваљујући овом гасоводу Србија може да наплаћује транзит гаса у два правца и да на томе оствари профит. Уједно више не зависи од испоруке гаса кроз Украјину. Српска деоница гасовода је део магистрале „Турски ток“. То је пројекат руске компаније „Газпром“ и турске компаније „Боташ“ који има за циљ да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, као и Јужне и Југоисточне Европе. Гасовод спроведен кроз Србију дуг је 403 километра.