У организацији „Белгородске православно-богословске духовне семинарије (орјентисане на мисионарство)“, одржана су Прва међународна Јустинова читања са темом „Српска црква: од Св. Саве до наших дана. Историја и савременост“, посвећена 800. годишњици аутокефалности Српске православне цркве. Догађај је подржала Белгородска и Староосколска епархија Руске православне цркве Московске патријаршије, са благословом белгородског и староосколског митрополита Јоана.

Организатор догађаја је белгородско одељење Пансловенског друштва „Преподобни Јустин Челистиј и Врањски“, Република Србија.

„Јустиновим читањима“ су присуствовали научници, наставници, дипломци, пост-дипломци, и студенти. Презентовани су радови са следећим називима:

  • Улога Светог Саве у добијању аутокефалности Српске православне цркве; Српска православна црква на почетку свог формирања; 
  • Међусобни односи Српске и Руске цркве; 
  • Истакнути теолози Српске православне цркве;
  • Мисионарске активности Српске православне цркве; 
  • Руска емиграција у Србији и састав Руске православне цркве у Београду; 
  • Подвиг мучеништва и исповедништва у историји Српске православне цркве.

 Изабрани радови учесника биће објављени у јануару 2020. године у Зборнику Белгородске православно-богословске семинарије.

На отварању поздравну реч је упутио Његова светост патријарх српски, митрополит београдско-карловачки, г. Иринеј, и старешина Подворја Српске православне цркве у Москви, епископ Антоније Моравички. 

Затим се организаторима, учесницима и гостима, поздравним говором обратио и  белгородски и староосколски митрополит Јоан, потом ректор Белгородске духовно-богословске семинарије протојереј Алексеј Куренков, и  ректор Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов, проф. др Сергеј Николајевич Глаголев.

 Почасни гости истакли су достигнућа у развоју руско-српске сарадње у региону Белгорода и велики допринос универзитета у стварању топлих и пријатељских односа братских народа Русије и Србије.

На пленарном заседању могли су се чути: рад ректора Државног националног истраживачког универзитета у Белгороду, професора и доктора политичких наука Олега Николајевича Полухина са темом „Улога универзитета Руске Федерације и Републике Србије у јачању словенског јединства“; рад директорке Института за српски језик и комуникације проф. Др Викторије Рјапухине са темом „Духовне и образовне активности Института за српски језик и комуникације БДТУ В.Г. Шухова, рад докторанта Немање Вукчевића на тему „Место религије у животу савремене српске омладине“; и рад свештеника Андреја Коровина на тему „Православна мисија у савременој Србији “.

У склопу отварања првих „Јустинових читања“, митрополит Јоан доделио је ректору БДТУ В.Г. Шухов,  Сергеју Николајевичу Глаголеву највише признање Белгородске митрополије — медаљу св. Јоасафа Белгородског, за истрајну и корисну сарадњу са добротворном организацијом „Свето Белогорје“ које управо прославља своју 60. годишњицу. 

Координатор догађаја, шеф белгородског одељења Пансловенског православног друштва «Преподобни Јустин Челијскиј и Врањски», Ненад Бојков (град Врање, Република Србија) истакао је велико интересовање јавности за Прва међународна Јустинова читања „Српска црква: од Св. Саве до наших дана. Историја и савременост“ и изразио наду да ће овакви сусрети постати традиционални.