У Беранама су данас, 9. децембра, свечано открили бисту маршала Жукова – најодликованијег маршала у историји Совјетског Савеза и Русије. 

„Спомен биста је дар Руске Федерације општини Беране и њеним грађанима на радост и снажење и унапређење културних и историјских веза наших народа. Посебно ме чини срећним да откривањем споменика маршалу Жукову шаљемо јасну поруку. На овај начин јачамо блиске пријатељске односе између наше двије државе и шаљемо недвосмислену поруку слободе, антифашизма и слободарских Берана”, рекао је председник општине Беране Драгослав Шћекић.

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников је приметио да је симболично да се овај споменик отвара на Дан хероја отаџбине који се данас обележава у Русији. 

„Пре свега хтео бих да изразим речи захвалности властима општине Беране као и свим мештанима на иницијативи за постављање овог веома значајног споменика једног од легендарних војсковођа Другог светског рата и човека за чије је име везана победа над фашизмом”, рекао је Маслеников.

Дипломата је цитирао и речи самог Жукова о томе да је Совјетски Савез ступио у рат у време када је био последња нада народа Европе. 

„Таква нада Совјетски Савез је био и за народе некадашње бивше Југославије. Југославија је дала свој допринос у победи над фашизмом као и Црна Гора која је изгубила 10 одсто свог становништва у том рату”, казао је Маслеников.

Догађају су присуствовали и владика будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, председник општине Будва Марко Царевић и представници Савеза првобораца Црне Горе. 

Фото: Tufik Softić