У Србији се, након потписивања вашингтонских споразума, говорило о захлађењу односа Београда и Москве, али Русија наставља да активно развија сарадњу, пише српски лист „Курир“.

Русија и Србија су доказали да могу да рачунају на међусобну подршку у било којој тешкој ситуацији, стоји у чланку.

Као пример се наводи ратификација споразума о стварању зоне слободне трговине између ЕАЕУ и Србије, завршетак гасовода Балкански ток (крак Турског тока), отварање регионалног центра за информисање и обуку Руских железница у Београду, представништво руског Министарства одбране у Србији које ће се ускоро отворити и руски предлог за заједничку производњу вакцине против коронавируса Спутњик V.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да је то сведочаноство да Србија води политику уравнотеженог односа са свим значајним међународним чиниоцима. 

„Сви они који причају да седимо на две-три или пет столица добијају јасан одговор. Више догађаја и споразума с Русијом у овом периоду треба сместити у оквире спољнополитичке стратегије. Порука је да Србија јача међународни положај стратешком сарадњом с Москвом, али и с Пекингом. Надамо се још бољим односима с Вашингтоном, а са ЕУ већ имамо дугорочне циљеве“, објаснио је српски дипломата. 

Бивши амбасадор у Мексику Милисав Паић је рекао да се не ради о новој фази у руско-српским односима, већ да је то потврда да су ти односи на историјском максимуму. 

„Не заборавите да НАТО одавно има своју канцеларију у Београду и зато нема ништа природније него понудити и Русији исти третман. Србија једноставно одржава односе једнаке дистанце. Русија, наравно, будно прати дешавања на Балкану, јер то јесте сфера интереса свих великих сила због геополитичког положаја и чињенице да представља ваздушни, друмски и железнички коридор“, рекао је Милисав Паић.