Јутрос у 6 сати из Русије у Београд стигла је нова партија од 50.000 вакцина „Спутник Ве“. Вакцине су са аеродрома „Никола Тесла“ одмах биле допремљене у Институт „Торлак”, одакле ће се дистрибуирати центрима за вакцинацију широм земље.

Синоћ је на московском аеродрому Шереметјево утовар вакцина у авион „Ер Србије” надгледао српски министар за иновације Ненад Поповић, који је истакао да се односи Србије и Русије налазе на највишем ниову у историји.

„Ниједна земља у Европи није добила оволико вакцина из Русије колико је добила Србија. У овом тренутку, када се и сама Русија суочава са потешкоћама да дистрибуира довољно вакцина својим регионима, она помаже Србији и шаље вакцине када су нам најпотребније. Вакцина је данас вреднија од злата. Вакцине су нам важне за очување здравља и живота људи, али и за економију и враћање нормалном животу“, рекао је Поповић и истакао да су руске вакцине сада најчвршћи доказ братских односа две земље и најбољих личних односа председника Александра Вучића и Владимира Путина.

11. фебруара у Београд би требало да стигну и руски стручњаци, који ће са колегама из Института „Торлак” размотрити могућности да „Спутњик Ве” почне да се производи у Србији.

Подсећамо да је 3. фебруара Александар Вучић замолио Владимира Путина да се нова партија руске вакцине што пре пошаље у Србију.