Институт Торлак је покренуо производњу руске вакцине Спутњик V у Србији, објавио је на свом сајту Руски фонд за директне инвестиције.

Руски фонд наводи да је Србија постала прва држава у јужној Европи која производи Спутњик V и да производња вакцине у Србији задовољава најбоље стандарде.

„У оквиру споразума који су постигнути између Руског фонда за директне инвестиције и Института Торлак у Србији је у кратком року успешно покренута производња вакцине Спутњик V. Србија је прва европска земља која је почела да производи руску вакцину“, изјавио је директор руског фонда Кирил Дмитријев. Вакцина би се, додају, касније могла извести у друге земље региона.

Вакцинација против корона вируса руском вакцином започела је у Србији 6. јануара 2021. године, подсећа Руски фонд.

Министар Ненад Поповић је на свом Твитер налогу такође објавио да је већ извршено прво пуњење доза вакцине. „Данас у присуству стручњака из Руског фонда директних инвестиција, Владе Русије и руске фармацеутске компаније Генеријум у Институту Торлаку извршено је пуњење прве серије контролних доза вакцине Спутњик V. Од 20 маја креће производња“, стоји на Твитер налогу српског министра.