Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да ће Србија инвестирати колико год буде потребно у започињање домаће производње вакцине „Спутњик Ве“ до краја године.

Он је за британску агенцију Ројтерс казао да су он и руски председник Владимир Путин направили иницијални договор о покретању процедуре производње коју је описао као „компликовану и тешку“.

Стручњаци из три руске институције — Министарства за индустрију, Фонда за директне инвестиције и „Генеријума“, највећег произвођа вакцина у Русији, 11. фебруара долазе у Србију, где ће проверити да ли у „Торлаку“ постоје услови бар за прву фазу производње „Спутњика Ве“.

Према прелиминарним проценама, за два и по месеца могла би да почне прва фаза производње руске вакцине у „Торлаку“, али то тек треба да се потврди током заједничке „инспекције“ руских и српских стручњака. За другу фазу, која би подразумевала прављење вакцине из серума, градио би се нови погон.

„У овом тренутку немамо производне капацитете за Спутњик Ве, али изградићемо их“, рекао Вучић. „Није важно колико кошта, инвестираћемо у то. Циљ нам је да производимо вакцину не само за сопствене потребе, већ и за извоз у региону.“

„У ситуацији када антиковид вакцина нема довољно на светском тржишту, очигледно је колико би покретање производње било важно за Србију, иако смо са више од 530.000 досад вакцинисаних друга земља у Европи по обухвату имунизацијом на милион становника.

Овог месеца би требало да стигне још 200.000 доза Спутњика Ве, 500.000 доза Синофармове, око 90.000 доза Фајзер/Бајонтекове и првих око 100.000 доза Астра Зенекине вакцине“, рекао је Вучић.

Србија ће потрошити између 200 и 300 милиона евра у току ове године за набавку вакцина, или 0,7 одсто БДП, додао је он.