„Ти руски пријатељи су годинама овде радили и направили нешто што остаје за вјек и вјекова, за поколења која долазе, за 1.000 година“, рекао је Вучић и захвалио се руским мајсторима, али и председнику Русије Владимиру Путину и Гаспрому на донацији од 10,5 милиона евра.

Русија је уложила значајна средства у осликавање храма, руски уметници раде на украшавању куполе, а тимове домаћих и руских мајстора предводи руски академик Николај Мухин, главни аутор и творац мозаика, преноси Russia Beyond.

„Изгледаће импозантно“, констатовао је председник Вучић и додао да се храм гради безмало 100 година, а да је у последње три године много новца уложено у завршетак Храма.

Иначе, мозаик од стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм — Пећка патријаршија, има приказ Вазнесења у куполи. Мозаик се ради од ломљеног стакла, што ће, уз посебну светлост, стварати утисак да се ликови светаца покрећу.

Више од 15.000 квадрата у храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи.

„Ти руски пријатељи су годинама овде радили и направили нешто што остаје за вјек и вјекова, за поколења која долазе, за 1.000 година“, рекао је председник Србије.

Завршетак свих радова очекује се у октобру, када ће Храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се очекује да ће руски председник Владимир Путин присуствовати отварању Храма Светог Саве у октобру, уколико епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона буде повољна.

„Очекујемо, ако буде све у реду са борбом против вируса корона, а на добром смо путу, да и руски председник Владимир Путин буде овде приликом отварања Храма“, рекао је Вучић.

Фото: instagram @buducnostsrbijeav