Српске власти ће наставити да шире партнерство са Русијом, рекао је председник Александар Вучић у отвореном интервјуу првом заменику генералног директора ТАСС-а Михаилу Гусману. Председник Србије одговорио је на бројна актуелна политичка питања која су у више наврата изазвала широке јавне расправе. Детаљније на порталу „Балканист“.


О развоју сарадње са Русијом: „Наставићемо да развијамо братске односе“

Србија је на европском путу, али наставиће да развија своје партнерство са Русијом, нагласио је Александар Вучић у овом интервјуу.

„Када је недавно европски комесар за проширење ЕУ (Оливер Вархели — прим. ред.) био у Београду, на конференцији за штампу сам отворено рекао да сам поносан на наше пријатељске односе са Русијом, упркос томе да се у извештају Европске комисије о Србији то критикује. Ја заиста то не кријем“, рекао је српски председник. „Наставићемо нашу независну и самосталну политику, наставићемо да развијамо пријатељске, братске односе са Русијом, наставићемо да разговарамо о свим кључним питањима и да се договарамо, и да даље јачамо нашу сарадњу.“

Вучић је нагласио да Србија никада неће увести санкције против Руске Федерације, чак и у случају притиска на Београд.

„Србија није и никада неће увести санкције против Руске Федерације. <…> Упркос чињеници да смо били под притиском и вероватно ћемо бити под притиском, ми смо изабрали европски пут, али задржаћемо свој став и нећемо покварити односе са Русијом“, рекао је Вучић, подсећајући да је и сама Србија била под санкцијама.

„Тада је народ Србије платио велику цену. И то није довело до добрих резултата. У принципу мислим да санкције нису најбоља политика“, рекао је Вучић.

Чињеница да је пандемија корона вируса утицала на робну размену између Русије и Србије мање од очекиваног, добро илуструје жељу Александра Вучића да сачува и повећа билатералне односе, а две стране сада разговарају о томе како да даље повећају робну размену.

„Наравно да нас је пандемија у томе [у сфери економске сарадње Руске Федерације и Србије] успорила, обуставила неке од наших планова, али желео бих да кажем да није утицала на робну размену онако како је могла“, рекао је Вучић.

Он је посебно истакао успех компаније РЖД Интернешнл, која није зауставила радове на железничким пругама у Србији ни током карантина.

„Желео бих посебно да приметим да Руске железнице, које овде раде фантастично, граде један од најважнијих елемената наше железничке мреже, на пример, велики диспечерски центар“, рекао је председник Србије.

Истовремено, Министарство здравља Србије преговара са Русијом о куповини вакцине против корона вируса Спутњик V. Према речима Александра Вучића, земља је заинтересована да што пре добије руски препарат.

Још једно важно подручје стратешког партнерства Београда и Москве је заштита историјске истине и борба против прекрајања историје Другог светског рата.

„Ова победа је велика победа за нас, као и за народ Русије. Верујем да ова победа над фашизмом, наша заједничка борба против фашизма никада не сме да се заборави. Бићемо поносни на ово и снажно ћемо се супротставити фалсификовању и прекрајању историје. У томе ћемо увек бити заједно са нашим руским пријатељима“, рекао је Александар Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се, упркос пандемији корона вируса, наставити свечани догађаји посвећени заједничкој борби и учешћу Црвене армије и партизана у ослобађању Југославије.

„Сви ови догађаји биће одржани још свечаније, како бисмо још једном истакли слободољубиви карактер, ову велику традицију наша два народа“, нагласио је српски лидер.

Подсетимо да је један од кључних датума за Србију годишњица ослобођења Београда, која се обележава 20. октобра. С тим у вези, Вучић очекује да ће републику ускоро посетити руски министар спољних послова Сергеј Лавров и руски председник Владимир Путин.

„Надамо се да ће руски министар спољних послова Сергеј Лавров ускоро посетити нашу земљу и овде отворити Вечну ватру, која ће постати важан симбол наше заједничке победе“, нагласио је Вучић.

Он је изразио наду да ће Владимир Путин моћи да присуствује свечаном догађају у част отварања храма Светог Саве. „То може бити у било ком формату. Чак и у формату видео конференције. Ми ћемо бити само срећни да будемо његови домаћини“, рекао је председник Србије.

О вашингтонским споразумима: „Одмах сам разговарао са председником Путином“

У политичком аспекту српска страна одржава блиске контакте са Москвом и одмах је обавестила руске колеге о резултатима посете Александра Вучића Вашингтону у септембру. Подсетимо, у Белој кући је српски лидер потписао споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине уз посредовање Сједињених Држава.

„Одмах након посете Вашингтону разговарао сам са [руским председником Владимиром] Путином и [руским министром спољних послова] Лавровом о резултатима овог путовања, али пре тога смо такође били у контакту и разговарали о томе шта ће се догодити. Наравно, нисмо знали све детаље, све елементе споразума који су касније били у Вашингтону, али наша сарадња је била врло блиска. И нико нам у Русији није ништа замерио, укључујући председника Путина. Негативних коментара није било“, рекао је српски председник.

О војној неутралности земље: „Србија никада неће ући у НАТО“

Коментаришући спекулације да вашингтонски споразум наводно значи корак ка приступању НАТО-у, Александар Вучић је нагласио да то није тачно.

„Србија се никада неће придружити НАТО-у или било којој другој војној структури. Биће то самостална, независна, слободна држава која се придржава политике војне неутралности“, рекао је он. „Већ осам година — желео бих да ово кажем целој руској јавности — слушам разговоре да би ‘Вучић желео да Србија уђе у НАТО’, да је ‘издајник који само чека тренутак да то учини’. Али сви велики руски пријатељи завршили су у НАТО-у, осим ‘издајника’ Вучића.“

Александар Вучић је такође истакао да амерички предлог да се зграда Генералштаба уништена током НАТО бомбардовања 1999. године обнови неће ништа променити. „Операција Савезничка сила се у Србији и даље доживљава као акт агресије“, истакао је Вучић.

„Наш став се уопште није променио. Напротив, он је све израженији. Истовремено, морамо да гледамо у будућност и да прихватимо ову помоћ у обнављању зграда, али то неће променити нашу оцену тих догађаја“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да у дијалогу са западним партнерима операцију НАТО-а против Југославије назива агресијом, за разлику од његових претходника.

Треба напоменути да недавна одлука Београда да замрзне учешће у међународним војним вежбама на шест месеци такође не говори о томе да земља улази у НАТО. Александар Вучић је додатно указао да је Србија одлучила да замрзне учешће у вежбама, укључујући и вежбе са НАТО-ом, које су биле планиране на територији републике.

Истовремено Вучић је изразио наду да ће Србија ускоро учествовати у руско-белоруско-српским вежбама „Словенско братство“. Подсетимо се да је Србија отказала своје учешће буквално дан пре њиховог почетка.

„Нисмо то учинили [нисмо учествовали у манервима] јер је у једном тренутку притисак [Европске уније] постао тако велик да смо морали да донесемо ову одлуку да бисмо остали војно неутрални. И надамо се да ћемо, када то дозволи политичка ситуација, моћи, наравно, да наставимо вежбе са Русијом и Белорусијом и са нашим западним партнерима. И надамо се да ће се то догодити за отприлике пет месеци“, рекао је српски лидер.

Вучић је додао да Србија намерава да одржи пријатељске односе са белоруским народом и државом, упркос тренутним догађајима.

„Очекујемо да сачувамо пријатељство без обзира на ситуацију“, рекао је Вучић.

Такође, према његовим речима, Владимир Путин поштује самосталност и независност Србије.

„Због овога сам му изузетно захвалан. И захваљујући његовим знањима, захваљујући његовом схватању политичке ситуације, наши односи се веома добро развијају“, додао је Вучић.

Вучић мисли да је војна неутралност једина ствар која ће омогућити Србији да сачува независност.

„Република Србија се придржава војне неутралности у складу са одлуком парламента, и то је први пут постало део стратешких докумената. Суштина је да је Србија заиста војно неутрална и да у складу са овим принципом гради своју политику. И верујемо да ћемо само тако успети да сачувамо своју слободу и независност и обезбедимо своју будућност“, резимирао је Вучић.

О косовском питању: „Наш став је непромењен“

Александар Вучић је приметио да вашингтонски споразуми нису утицали на позицију Београда у решавању косовског питања: у Белој кући се говорило искључиво о економској нормализацији односа.

„Став Србије је остао непромењен“, рекао је председник. „Очигледно је да смо суочени са веома дугим, тешким, чак, рекао бих, и болним трагањем за компромисом, ако је то уопште могуће.“

Подсетимо да споразум предвиђа америчке инвестиције у износу од 13 милијарди долара за заједничке српско-косовске пројекте, укључујући инфраструктурне.

„Заиста сам задовољан постигнутим, задовољан сам економским напретком у односима са Сједињеним Државама и развојем економске сарадње са Приштином. Али морате знати да нам није било лако да разговарамо о неким политичким питањима. Али у сваком случају, задовољан сам што смо успели да сачувамо кључне и најважније интересе Србије“, рекао је Вучић.

Он је коментарисао спекулације о односима са Израелом. Нагласио је да Србија није потписала документ према којем ће Израел признати Косово, а Косово Израел.

„Ово је разлика између српске и албанске верзије докумената који су потписани. Ми нисмо потписали тространи документ“, рекао је Вучић.

О нередима у Србији 7-8 јула и опозицији: „Смета им јака Србија“

На улицама српских градова након парламентарних избора у земљи настао је хаос, а Александар Вучић у томе види жељу да се сруши председник државе.

„У овим догађајима није било дубоког политичког садржаја. Само је постојала жеља да ме свргну. Политичке структуре које су све ово организовале немају ништа заједничко и на изборима могу добити највише 2-3% [гласова]. Уједињује их само то да им ја јако сметам, смета им јака Србија, они би волели да нашу земљу виде слабом“, рекао је Вучић.

Вучић није игнорисао чињеницу да је, упркос уздржаној реакцији српске полиције, извештај Европске комисије указао да је против демонстраната „примењена прекомерна сила”.

Шеф Србије је подсетио да су „најмање два века разне велике силе показивале интерес за Србију због њеног повољног стратешког положаја у Европи, а ситуација је слична и сада.

„На пример, Европска комисија даје негативну оцену нашим односима са Русијом и Кином. Када преговарамо с неким на истоку, стално нам се поставља питање: када ћете се придружити НАТО-у и да ли ћете? То су веома тешки услови за Србију, али наша земља ће и даље доносити слободне, независне и самосталне одлуке“, рекао је Вучић.

О економском успеху земље: „Србија ће 2020. постати прва по економском расту у Европи“

Упркос чињеници да то не одговара свим светским снагама, последњих осам година Београд води политику у интересу Србије и српског народа, рекао је Вучић.

„Последње три године имали смо веома успешне економске резултате, а ове године наша земља ће постати прва по економском расту у Европи. И све то захваљујући тешким реформама, као и нашој политици која је довела до инвестиција из ЕУ, Русије, Кине. Намеравамо да наставимо ову политику“, закључио је председник Србије.