Српски председник Александар Вучић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров су преговарали иза затворених врата у Београду, а затим дали изјаве за медије. 

Као што се и очекивало, главна тема били су предстојећи преговори Београда и Приштине: 27. јуна председник Србије ће разговарати о економским аспектима односа између страна у Вашингтону.

„Подршка Русије по питању очувању националног суверенитета Србије је кључна. Забринуле су ме оцене министра Лаврова. Чека нас изузетно тежак период, најтежи од проглашења независности Косова“, признао је Александар Вучић. 

Српски председник је изразио захвалност Русији на подршци. 

„Захвални смо што Русија подржава и брани Србију на међународној сцени. Једно је јасно — за решавање косовског питања биће потребна сагласност Русије и Савета безбедности УН-а. Не желимо да оставимо Русију по страни и да се саветујемо само са другима. Србија је у стању да заштити своје националне интересе по сваку цену и уцене и претње јој не могу ништа“, рекао је Александар Вучић.

Он је подсетио и на предстојећи састанак са Владимиром Путином и рекао да ће се саветовати са руским председником о решавању косовског питања.

Сергеј Лавров је изјавио да ће Москва подржати сваку одлуку која одговара српској страни, а коју ће накнадно одобрити Савет безбедности УН и подсетио да се Русија придржава резолуције 1244. 

„Са председником смо детаљно разговарали о главним тачкама наших билатералних односа и задовољни смо нашим богатим дијалогом. Јединствени смо у очувању историјске истине. Приметили смо избалансирану линију Србије у односима са свим партнерима. Размењивали смо мишљења о питању Косова. Русија полази од чињенице да Европска унија мора да испуњава раније донете одлуке, укључујући успостављање Заједнице српских општина на Косову. Руска позиција се није променила: подржаћемо било које кораке који помажу да се дође до решења у интересу Србије. Подсећам вас да је резолуцијом 1244 на инсистирање Русије обезбеђен територијални интегритет Србије. Наглашавам да ће се Русија сложити само са одлуком која ће одговарати самој Србији. Јединствени смо у супротстављању ревизији Дејтонског споразума и другим догађајима који су се догодили на Балкану након Другог светског рата. И бранићемо оне одлуке које неће угрозити интересе Србије“, нагласио је Сергеј Лавров.

Преговорима су присуствовали руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић, портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, заменик министра спољних послова Александар Грушко. Ово је прва посета Сергеја Лаврова Београду од 2018. године.