Сарадња Русије и Србије не представља претњу за треће земље, а критиковање Москве од стране САД и ЕУ је непоштена борба конкурената, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко, коментаришући нападе Вашингтона и Брисела на Београд због набавке руског оружја.

„Реторика Вашингтона и Брисела у односу на руско-српску војнотехничку сарадњу је потпуно неразумљива. Зашто и нама и Србији настоје да одузму право да градимо сарадњу тако како желимо? И Москва и Београд, унапређујући везе у тој сфери, стриктно следе међународно-правне норме и обавезе, ни на који начин не нарушавају безбедност трећих земаља“, цитирају медији Боцан-Харченка.   

Руски амбасадор је критиковао америчке претње да ће Београду увести санкције због куповине руских система противваздушне одбране, као и став Европске уније, која је незадовољна брзим темпом развоја руско-српске сарадње.

„Апсолутно неприхватљивом сматрамо праксу застрашивања, примене нелегитимних једностраних рестриктивних мера. Тај приступ је штетан и кратковид. Наши односи са Србијом су зрели и одрживи, засновани су на националним интересима. Посвећени смо даљем развоју узајамно корисне билатералне сарадње на свим правцима“, изјавио је Боцан-Харченко. 

„Циљ Вашингтона и Брисела је да спрече јачање нашег присуства у Србији, сам развој Србије у региону, земље која води независну политику“, рекао је амбасадор.