Једанаестогодишња Светлана Кршљанин из Србије победница је међународног конкурса декламатора прозе у категорији билингвални учесници „Жива класика“. Суперфинале је одржано на Дан руског језика на Црвеном тргу у Москви, преноси Танјуг.

Ученица из Србије се за прво место такмичила са вршњацима из Аустралијје, Белорусије и Холандије. Светлана Кршљанин је декламовала причу из збирке Ирине Пивоварове „Смејали смо се – ха-ха“.

Светлани је у припремама помогла Рускиња која предаје матерњи језик у Руском центру науке и културе у Београду Јулија Даниловић. 

Наставница каже да су Светланин таленат приметили педагози московског Театра младих гледалаца (Театр юного зрителя) и да су спремни да макар сутра приме српско дете у своју трупу. 

Због епидемије Међународно финале одржано је у онлајн режиму, што је заправо допринело конкурсу да постане још већи. Фондација „Жива класика“ је организовала пренос уживо на најпопуларнијим и највећим веб платформама. Пренос су гледале хиљада гледалаца. 

Сваке године се за ово такмичење пријави преко два и по милиона деце из 85 региона Русије и 60 држава света. Деца из Србије су већ низ година стални учесници такмичења. 

Фото: Руски дом