Америчка невладина организација Freedom House (FH), која се бави истраживањем политичке и грађанске слободе широм света, истакла је у свом извештају за 2020. годину да су чланови Демократске партије социјалиста (ДПС) председника Црне Горе Мила Ђукановића „повезани са организованим криминалом„ и да су „очигледни проблеми у овој земљи корупција и одсуство непристрасног правосуђа“.

„Корупција остаје проблем у Црној Гори. Правосудни систем има озбиљне недостатке и не постоји гаранција да ће пресуда бити правична“, стоји у извештају FH.

Америчка невладина организација посветила је посебну пажњу конфронтацији власти и уједињене опозиције која је победила на последњим изборима. Током политичке кризе у Црној Гори, напомиње FH, „ДПС и његови коалициони партнери уживали су несразмерну предност због широко распрострањене злоупотребе државних ресурса.»

Али чак ни то није помогло странци Мила Ђукановића да победи на изборима. Може се само претпоставити колико је оскудан проценат њене стварне подршке (ако узмемо у обзир све махинације са гласачким листићима).

Америчка невладина организација (коју финансира влада САД – 80% буџета организације) долази до закључка да су „многи функционери ДПС-а повезани са организованим криминалом, што им даје могућност да врше притисак на бираче и кандидате“.

„И државни службеници и представници приватног сектора који раде са државним предузећима дуго су се суочавали са притиском: били су принуђени да гласају за странку Ђукановића“, напомиње FH.
Према Freedom House-у, Црна Гора сада треба да настави да активно ради на побољшању судског система, јер он се и даље суочава са „озбиљним проблемима у вези транспарентности, отворености и професионализма“.

Правосуђе је у Црној Гори заиста труло: довољно је споменути ослобађање осумњичених за корупцију и проневеру милиона који затим брзо беже из земље.

Чињеница да се Демократска партија социјалиста криминална организација и није нека вест. Важна је друго. Freedom House је својеврсни сигнал са оне стране баре који говори да је место америчког фаворита у Црној Гори слободно. А ми већ видимо да је Дритан Абазовић жељан да га заузме…