Америчка агенција за међународни развој (USAID) планира да спроведе низ мера усмерених на „енергетску сигурност земаља Источне Европе“. Како јавља RT, агенција намерава да реформише европско тржиште енергената како би проширила сарадњу Европске уније са партнерским државама, диверзификовала испоруку горива у Европу и ослабила положај Русије.

Да би реализовао ове циљеве USAID планира да склопи четворогодишњи уговор са добављачем који ће сарађивати са Јерменијом, Азербејџаном, Грузијом, Украјином, Србијом, Албанијом, Босном и Херцеговином, Северном Македонијом, Молдавијом и Косовом. Он ће имати три циља: управљање домаћим тржиштима, јачање енергетских система и смањење зависности Источне Европе од извора који контролишу „непријатељски субјекти“. У ресору су уверени да ће ове мере „осигурати“ не само регион, већ и земље Западне Европе.

„У основи енергетских програма USAID-а је принцип да ће интеграција и сарадња са суседима ЕУ помоћи у побољшању енергетске безбедности у региону диверзификацијом испорука и смањењем доминације Русије на европском енергетском тржишту“, саопштила је та организација.

„Непријатељски субјекат“ је највероватније Русија, а пројекат USAID-а у потпуности је у складу са циљевима Вашингтона, а то је повећање испоруке америчког течног природног гаса на европско тржиште, рекао је Сергеј Пикин, директор Фонда за енергетски развој.

Он примећује да је тренутно удео америчког гаса на европском тржишту у поређењу са Русијом мали. Међутим, након што се нови руски гасоводи доврше и почну да раде пуним капацитетом Сједињене Државе ризикују да изгубе купце у Европи, јер је снабдевање горивом кроз цеви исплативије од транспорта течног гаса бродовима.

„Они се плаше да ће нови руски гасни пројекти у будућности утицати на сам начин снабдевања гасом. Односно, куповаће се по уговорима повезаним са испоруком преко гасовода. То је сигурније и брже“, закључио је аналитичар.

Станислав Митрахович, стручњак Финансијског универзитета при Влади Русије и Националног фонда за енергетску сигурност, истакао је да ће државе у сваком случају морати самостално да развију инфраструктуру и обезбеде се горивом. Такође је скренуо пажњу на чињеницу да је због њиховог географског положаја земљама Источне Европе исплативије да сарађују са Русијом.

„Ово је још један амерички покушај да покажу да су водећа сила у Источној Европи и да боље знају шта треба да се ради. САД верују да је за регион исплативије да се држи даље од руских пројеката. У овоме не видимо ништа ново. Питање је само колико су ове државе спремне да слушају партнере са оне стране океана“, рекао је саговорник ТВ канала RT.