Русија отвара авионски саобраћај са Србијом, Кубом и Јапаном, саопштио је оперативни штаб за борбу против ширења корона вируса. 

Летови ће се обављати два пута недељно на релацији Москва — Београд, као и од руске престонице до Кајо Кокоа и Санта Кларе (Куба). Поред тога, од 1. новембра биће могуће летети из Москве у Токио (два лета недељно) и из Владивостока (један лет).

Од краја марта, због пандемије корона вируса Русија је зауставила редовне и чартер летове са другим земљама. Изузетак су били извозни, теретни, поштански, санитарни и хуманитарни летови и низ других. 

Од августа су поново успостављене редовне линије са Турском, Великом Британијом, Танзанијом, Швајцарском, Египтом, Уједињеним Арапским Емиратима, Белорусијом, Киргистаном, Казахстаном, Јужном Корејом и Малдивима. Поред тога, Русија је отворила своје границе са Абхазијом и Јужном Осетијом.

Од 1. септембра Руси могу у Молдавију, Црну Гору, Хрватску, Бугарску, Доминиканску Републику и Мексико.

Портпарол аеродрома „Никола Тесла“ Никола Ђукић потврдио је раније порталу „Балканист“ одлуку да се поново успостави саобраћај између Београда и Москве.

„Авиони Аерофлота ће летети из Београда за Москву два пута недељно, четвртком у 13.10 и суботом у 20.40“, рекао је Никола Ђукић.

Летови Аерофлота под бројем 2090 и 2026 ће се одмах и враћати из Москве у Београд са новим путницима. Први такав авион ће полетети овог четвртка. У компанији су објаснили и како купити карту за такав лет.

„Карте се могу купити у Београду директно на аеродрому или у представништву Аерофлота у граду. Карте су на веб-сајту засад недоступне“, рекао је Ђукић.

Треба такође рећи да грађани Србије засад не могу летети у Москву као туристи, да морају уочи самог путовања урадити PCR тест и спремити потребна документа која потврђују циљ посете, а то може бити сахрана блиске особе, лечење, документа која потврђују да је путник у брачним односима са држављанином или држављанком Русије или радна виза, односно позив руског послодавца.

Уједно, продаја карата на летове из Москве у Београд је затворена, саопштили су у кол-центру руског превозника. На ове летове се може доспети само преко амбасаде Србије у Русији, као што је био случај и раније током епидемије, када је авиосаобраћај између Београда и Москве укинут.