САД припремају Источну Европу за рат против Русије, али Бугари, чак и као НАТО чланови, неће пуцати у Русе, каже за руски портал ПолитНавигатор председник штаба Војног савеза „Васил Левски“ и један од оснивача друштвеног покрета Бугарско народно јединство Никола Иванов.
 
Никола је бивши припадник Девете бригаде бугарских специјалних снага који је као и многи официри напустио војску пошто је прешла на НАТО стандарде, како техничке тако и идеолошке.  
 
Организација „Шипка“ – бугарска народна милиција, чији је Иванов припадник – бави се промовисањем традиционалних вредности, војно-патриотским образовањем младих, борбом против илегалне миграције и пропаганде исламизма. „Шипка“ је подржала Луганску и Доњецку републику. Обезбеђује опозиционе и проруске акције. Никола Иванов се залаже за обнављање блиских бугарско-руских односа и солидарност балканских народа.
 
Поводом честих скрнављења споменика црвеноармејцима у Бугарској, Иванов каже да у земљи ипак живе адекватни људи који воле Русе.
 
„Али имамо и непрофитне организације које су наоружане бомбама и активно се баве ширењем русофобије. Они за то добијају новац и морају да га одраде. А обичним Бугарима тешко пада скрнављење споменика, постоје и патроле које их чувају“, каже Никола Иванов.
 
Власти би лако могле да се изборе с тим, али не желе. Имам пуно другова у полицији и знам да не постоји задатак да се реши тај проблем, додаје он.
„А људи на власти само пуне џепове и боје се јер имамо четири америчке базе у земљи. Американци се овде не понашају као гости, већ као домаћини.“
 
У земљи је остало шест и по милиона људи, села пропадају, жали се Иванов. Али корона сада враћа Бугаре у домовину, већ се вратило око 400.000 људи. „Испада да од короне има и неке користи. Људи схватају да неће бити као раније, и не мислим да ће се после карантина многи вратити у ЕУ, јер тамо послови иду слабо.“
 
Никола Иванов не верује да је НАТО прогутао Балкан. Војни блок све више улази у регион, али почињу и протести против НАТО-а.
„Ја мислим да се НАТО припрема за рат против Русије и да Американци не желе сами да ратују па увлаче у то и Европу. Они нису глупи. А локалне власти раде све што им се нареди. Нико у Бугарској неће отићи на фронт да гине за Американце. Може се догодити само супротно, и Американци то знају. Није случајно бугарска армија спала на 15.000 људи.“
 
На маневрима прошле године на територији Бугарске је дошло до скандала, подсећа Иванов. Мете на стрелишту су биле у руским униформама. „И наши су одбили да пуцају. Такав је менталитет људи.“
 
До пријема у НАТО армија Бугарске је имала 175.000 људи. Данас је остало 80 тенкова, један акумулатор на пет тенкова. До 1999. Бугарска је имала 400 војних авиона, данас – осам. Зашто, пита се Иванов. „Народ се неће борити за НАТО, за Европљане. Ако затреба, ми ћемо њих да бијемо!“
 
„Мислим да ће постати занимљиво кад укину карантин. Људима је пресело што их тако варају. Ми знамо да имамо хиљадугодишње савезнике. И добро знамо да имамо непријатеље“, закључио је Иванов.

Фото: politnavigator.net