Политичка криза и напета ситуација, коју је изазвао покушај смјене градоначелника Будве Марка Бата Царевића, о коме сам писао прије скоро 2 мјесеца, јуче је ескалирала и резултирала нападом специјалних полицијских снага на легитимне представнике општинске власти.

У сриједу у 6 сати ујутро неколико стотина специјалаца разбило је улазна врата, бацило сузавац и упало у зграду општине. Тамо се налазио градоначелник Царевић са својим присталицама и сарадницима, који су цијелу недељу очекивали полицијски препад.

Примијењена је невиђена полицијска бруталност, посебно према градоначелнику Царевићу, предсједнику парламента Крсту Радовићу и општинском секретару за инвестиције Младену Микијељу, кога је полицајац са оклопљеним кољеном гушио на исти начин како је недавно у Минеаполису усмрћен Афроамериканац Џорџ Флојд.

Сва тројица су након хапшења примљена у болницу у Рисну, гдје су им констатоване лакше тјелесне повреде. Након прегледа у болници Царевић, Радовић, Микијељ и још 19 функционера и грађана, који су били изложени репресији приликом привођења, пуштени су на слободу без поступка за утврђивање кривичног дјела. Стање се смирило донекле данас, када се легитимни градоначелник вратио на своје радно мјесто. Међутим, пред општином су се и даље окупљали грађани присталице Царевића, а у згради је било кошкања са приватним обезбјеђењем, кога је тамо уз асистенцију полиције инсталирала пучистичка групација.

Бизарна „сједница“ у хотелу Словенска плажа

Незадовољни одлагањем сједнице СО Будва за 29. јун, нова одборничка већина, формирана преласком одборника Демократског фронта Стевана Џаковића на страну партије Мила Ђукановића, у хотелу Словенска плажа одржала је прошле недјеље нелегалну сједницу, на којој су гласали о смјени градоначелника Царевића и предсједника градског парламента Крста Радовића. Колико је сам ток ове нелегалне сједнице био бизаран, најбоље показује чињеница да је њоме није предсједавао најстарији присутни одборник, како је у одсуству предсједника парламента статутом прописано, већ Анђела Иваковић, једна од млађих у пучистичкој групацији. Њихово изјашњавање, упркос низу мањкавости, Министарство јавне управе Црне Горе прихватило је посебним закључком и на основу њега пучисти су покушали да преузму контролу над градском администрацијом. Још увијек легитимна власт на челу са градоначелником Царевићем уложила је на одлуку министарства жалбу Управном суду Црне Горе, једином мјеродавном да пресуди у насталом спору. Градоначелник Царевић данас је поновио да му неће бити проблем да испоштује одлуку суда.

Актуелна градска власт је још прије 2 мјесеца, у моменту избијања кризе, позвала на расписивање ванредних избора, што Мило Ђукановић није прихватио. На свега пар мјесеци пред изборе Ђукановићу је преотимање власти у Будви битно из два разлога. Прво, да манипулисањем са гласачким списковима створи какве такве шансе својој групацији за преузимање најбогатијег града у Црној Гори на јесен. Чак и да ипак на крају, било уз помоћ специјалне полиције, или судске одлуке, Ђукановић ће преузети власт у Будви, мале су шансе да ће успјети да поврате контролу над градом. Актуелна власт остварила је неспорне резултате, а посљедице управљања градом Ђукановићевих кадрова и даље се осјећају. За претходне три и по године враћено је 30 милиона евра дуга из претходног периода, а непосредно пред почетак кризе, буџет општине је блокиран због дуга од 29 милиона евра, због пропасти инвестиције са постројењем за пречишћавање отпадних вода. Овај скандалозни пројекат бившег режима, не само по основу проневјера, већ штетних одредби уговора и упитне еколошке безбједности, лично је Мило Ђукановић свечано отворио 2014. године.

Vuk Lajović

Други и вјероватнији разлог за преотимање града уочи избора је да се режиму блиским тајкунима створе услови за мутне радње и сумњиве комбинације изградње на ексклузивним локацијама.

Британска амбасадорка опет умијешала прсте?

Имајући у виду опште стање у црногорском правосуђу, нема сумње да би и Управни суд донио одлуку сагласно вољи режима Мила Ђукановића, а не у корист правде. Тако је било и у сличном случају прошле године у Котору, када је преласком једног опозиционог одборника смијењен градоначелник Владимир Јокић, а на његово мјесто изабран Ђукановићев лојалиста. За потпуно копирање „которског сценарија“ и чекање одлуке Управног суда Мило Ђукановић нема времена, јер се ближи рок редовних избора, који морају бити расписани најдаље за два мјесеца. Због тога је прибјегао десанту специјалне полиције са наредбом да према градоначелнику Царевићу и његовим сарадницима примијене силу као да је ријеч о терористима, или окорелом криминалном клану. Ипак, након слика насиља које су обишле цио Балкан, ухапшени су волшебно пуштени на слободу. На одлуку тужиоца, која не кореспондира са полицијском бруталности, врло могуће је утицало реаговање британске амбасадорке Алисон Кемп, која је осудила насиље и упозорила Ђукановића да је «селективна примјена закона» недопустива.

Facebook страница британске амбасаде

Ово није први пут да британска амбасадорка критикује поступање власти и могуће утиче на промјену њених одлука. У фебруару мјесецу директор полиције Веселин Вељовић послије свега неколико сати опозвао је своју одлуку да полиција престане са обезбјеђивањем протестних литија Српске православне цркве, након упозорења Кемпове да полиција „мора обезбиједити све услове за мирне и легитимне грађанске протесте“. У истом реаговању британска амбасадорка похвалила је Српску православну цркву за организацију протеста.

Туристичка сезона на црногорском приморју званично почиње 15. јуна. Ове године почела је без туриста, што због епидемије корона вируса, што због тврдоглавог, политички мотивисаног одбијања режима Мила Ђукановића да отвори границу са Србијом, што су већ урадили црногорски регионални туристички ривали Бугарска и Грчка. Умјесто првих туриста Будва је добила је сцене бруталног полицијског насиља, које ће оставити трајне последице на имиџ града као елитне туристичке дестинације.