Бугарска диверзификује свој систем снабдевања гасом без обзира на снижење од 40% које је уговорено са Гаспромом још у марту. Како извештава Радио „Спутњик“, компанија „Булгартрансгаз“, бугарски гасни оператер, потписала је уговор о преузимању 20% испорука у терминалу за регасификацију течног природног гаса (ТПГ) који се гради у грчком граду Александрополису. 

Претпоставља се да ће после регасификације кроз терминал пролазити 5,5 милијарди кубних метара гаса годишње. Стратешко интересовање за развој луке раније су показали у САД: Вашингтон планира да врши испоруке ТПГ у Александрополис.

Портал „Лента.ру“ подсећа да је Бугарска већ смањила куповину гаса од Русије, и прошле године је купила пола милијарде кубних метара преко грчког терминала. 

У међувремену, директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин сматра да у Бугарској, једноставно, покушавају да уштеде.

„Сви покушавају да пронађу нижу цену гаса. А због пада потражње ове године, цена течног гаса се јако смањила. И заиста, постоји преоријентација на течни гас и на испоруке које се тичу управо њега. Пошто неке земље имају спот-уговоре за гас преко гасовода (слични су по ценама за ТПГ), код других земаља они су дугорочни, и цена може бити виша. Због тога ја не бих говорио да ће то (одлука Бугарске – прим. ред.) некако кардинално променити наше односе. Тамо су заинтересовани за сарадњу по питању гаса с Русијом, једноставно траже ниже цене гаса. Али се не одричу у потпуности од нашег гаса. Колико дуго ће се то дешавати, зависи од ценовне политике“, испричао је Пикин у емисији Радија „Спутњик“.