Због страха од ширења коронавируса национални оперативни штаб Бугарске је саветовао да се откаже обележавање Дана ослобођења од османске владавине који се обично одржава на врху брда Шипка 3. марта. Али бугарски портал „Факти“ примећује да у земљи није забележен ниједан случај вирусног оболења.  

У прес центру Војно-медицинске академије су изјавили да су предузете све мере поводом ризика од ширења епидемије на скуповима, али премијер земље је још прошле недеље изјавио да је због опасности од коронавируса отказан традиционални пријем поводом националног празника. 

Бугарски корисници друштвених мрежа критикују ову одлуку. „Коронавируса у Бугарској нема, а празник је отказан. Наши преци су се борили за слободу и нису се бојали да ће изгубити животе, а ми им не одајемо пошту због грипа. Каква брука!“ – пишу корисници друштвених мрежа. „Једини коронавирус у нашој земљи је Бојко Борисов“, критикују премијера који спроводи антируску политику. 

3. марта 1878. у Сан Стефану потписан је споразум о миру између Руског царства и Турске после Руско-турског рата 1877-1878, а Бугарска, Србија, Црна Гора и Румунија постају независне државе. 

3. марта сваке године у Бугарској подижу заставе и полажу венце крај Споменика ослобиоцима на врху брда Шипка у сећање на руске војнике који су погинули у борби за ослобођење Бугарске. 

Фото: Иван Иванов / commons.wikimedia.org