Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов уверен је да је пољопривреда на ивици катастрофе због „утопије тржишне економије“ и одсуства планирања као у време Савета за узајамну економску помоћ (СЕВ) и Варшавског пакта.

То је министар изјавио за бугарски лист „Труд“.

Каракачанов истиче да је пољопривреда, један од сектора који формирају бугарски буџет, највише погођена Ковид кризом. Међутим, држава није пружила помоћ овом сектору. Министар одбране сматра да је постојеће економске проблеме ове земље изазвао процес преласка на западну демократију који је започео пре 30 година.

„У Бугарској су, нажалост, утопија слободне тржишне економије и недостатак планирања изазвали катастрофу“, рекао је Каракачанов. „Тако даље не може! Деведесетих година прошлог века 35% становништва је било сеоско, сада је у селу остала половина овог броја, углавном старији људи, јер су млади отишли. То је резултат апсолутно бесмисленог ултралибералног пољопривредног модела у Бугарској.“

Бугарски министар је уверен да је држава неправедна према сељацима и да се другачије односи према онима који поседују велике земљишне парцеле и добијају средства из Европе. Због тога су многи пољопривредници приморани да напусте село, да дају своју земљу у закуп или да се баве пољопривредом у другим земљама, иако је пољопривреда кључна за економију и економски развој Бугарске. Каракчанов је позвао званичну Софију да се не претвара да не види проблеме у пољопривреди и предложио је додатно субвенционисање овог сектора.

„Забрињавајуће је што Бугарска увози 80 одсто воћа и поврћа, иако је управо Бугарска хранила Централну Европу до 1944. године и Источну Европу после 1944. године. Због недостатка јасне стратегије у последњих 30 година, због увођења ултралибералних норми и увођења погрешног модела европског финансирања уништен је не само узгој поврћа, већ и целокупна прерађивачка индустрија“, додао је бугарски министар.

Фото: Труд