Бугарски портал „Факти“ објавио је чланак писца и новинара Огњана Стамболијева, у коме аутор тврди да је „Русија присвојила бугарско писмо и представља га као руско, негирајући допринос Бугарске у развоју руске културне баштине“.

Повод за чланак била је изложба у Руском културно-информативном центру у Софији, која је посвећена Дану словенске писмености и културе 24. маја.

„У Бугарској, земљи у којој су се појавили глагољица и ћирилица, Дан словенске писмености и културе је државни празник. Честитамо наш заједнички празник — Дан словенске писмености и културе, Дан бугарског просветитељства“, стоји на сајту Руског културног центра у Бугарској.

Али Огњен Стамболијев замера што се на изложби наводно не спомиње улога Бугара у просветитељству.

„Уместо да нам се захвале, Руси још увек скривају и чак у потнуности негирају улогу и значај Бугара у стварању њихове књижевности. Председник Путин нас је чак јавно увредио изјавом да су руску ћирилицу измислили браћа Ћирило и Методије из Македоније. Чак су покушали да представе ћирилицу као своју азбуку и прогласе је у целом свету за руску“, пише аутор чланка, наводећи као аргумент житије кнегиње Олге, супруге кијевског кнеза Игора, која је наводно била Бугарка и крстила Русију, па и речи академика Лихачова, који је Бугаре сматрао „најстаријом од постојећих културних нација данас, не само у Европи већ и у свету“.

Антон Мартинов, политиколог и јавни прегалац, у разговору са дописником портала „Балканист“ коментарисао је чланак на порталу „Факти“.

„У оваквим чланцима нема ништа изненађујуће. У Бугарској искрено постоји русофобична прозападна власт, која води дипломатску борбу са Русијом и непрестано повећава притисак. То се, између осталог, постиже уз помоћ медија, а, као што знате, Бугарска је на 111. месту према индексу слободе говора“, рекао је експерт.

Подсетио је да у Бугарској постоји пуно прозападних издања, која учествују у медијском рату против Русије.

„Овај портал није изузетак. Ја га не читам, јер се по правилу тамо изражава изузетно субјективно гледиште“, рекао је Антон Мартинов.

Међутим, приметио је да су обични људи у Бугарској веома пријатељски расположени према Русији.

„Пре две године објављено је истраживање о томе како се Бугари односе према Русији. А према тим подацима, 80% становништва Бугарске не подржава званичну антируску политику“, каже експерт.

Фото: topcor.ru