Црна Гора и Албанија, као кандидати за чланство у Европској Унији, потврдиле су да се придружују одлуци Савета ЕУ о продужавању на годину дана санкција Русији које су уведене у оквиру стратегије ЕУ за непризнавање уласка Крима у састав Руске Федерације. 

„Земље – кандидати [за пријем у ЕУ] Црна Гора и Албанија, чланови европске зоне слободне трговине – Норвешка и Исланд, као и Украјина и Грузија, објавили су да се придружују одлуци Савета ЕУ од 18. јуна 2020. године, у складу с којом је Савет ЕУ донео одлуку да се продуже санкције до 23. јуна 2021. године“, говори се у изјави спољнополитичке службе ЕУ, а коју цитира агенција ТАСС.

Црна Гора и Албанија, као и остале поменуте земље, придружиле су се пакету санкција ЕУ још 2014. године. Он је углавном усмерен на становнике полуострва и предузећа која тамо раде. Физичким лицима која живе на Криму онемогућен је улазак на територију ЕУ с руским пасошима. Земље ЕУ су спремне да им одобре визе само у случају да још увек имају пасоше Украјине. ЕУ је такође забранила све контакте са кримским предузећима, забранила је својим бродовима да улазе у кримске луке, а авионима да слетају на аеродроме Крима. Изузеци су могући само у ванредним ситуацијама, извештава руска новинска агенција.