На Тари се прошлог викенда догодио правио екоцид: у реку је бачен бетон и глина и била је толико замућена да нису могле да се одрже планиране рафтинг туре, а туристи су напустили ово подрјучје. 

svetionik.com

Кањон на Тари се налази под заштитом Унеска као најдубљи у Европи и део националног парка Дурмитор.

Социјалистичка народна партија Црне Горе се тим поводом обратила Министарству одрживог развоја и туризма, али одговор није добила. 

„Надлежних инспекцијских служби, по обичају, нема на видику, а надлежни из Министарства одрживог развоја и туризма су вероватно отишли на годишњи одмор и немају намеру да га прекидају због Таре. Подсећамо јавност да су то исти они који нас годинама убеђују како је у поглављу 27 у преговорима са ЕУ, које се односи на животну средину, учињен огроман напредак“, тврде из СНП, и подсећају да је најдубљи кањон у Европи и по својој величини, после Колорада, други у свету, заштићен по два основа — као светска културна и природна баштина Унеска и заштитом програма Man of biosphere — човек и биосфера.

in4s

Еколози потврђују да кањон Таре већ дуже време загађују приватне грађевинске фирме. Коалиција за одрживи развој (КОР) је упутила жалбу Унеску са захтевом да се заштити „најдрагоценији ресурс Црне Горе“.