Председник Црне Горе Мило Ђукановић поново је оптужио Српску православну цркву за покушај рушења његовог режима. Овог пута је рекао да се води борба против његове земље и да је Српска православна црква последњи адут Београда и Москве у намери да га свргну. Ђукановић је такође обећао да ће створити нову цркву у земљи.

По речима Ђукановића, СПЦ је кренула са манипулативном идејом да „одбрани светиње од Црне Горе која их је изградила“.

„Држава не може да приватизује, већ може да подржави нешто што припада њој. Ова држава располаже огромном документацијом да је мноштво тога настало до 1918. Предложили смо у оквиру Закона да се у управном и судском поступку преиспита упис имовине. У суштини из СПЦ нам шаљу поруку ко је шта узео, узео је, дајте да не преиспитујемо сада то», рекао је Ђукановић и додао да Црна Гора не жели нити једну чашу ако је туђа, али неће дозволити никоме да узме оно што је државно“.

Мило Ђукановић је у интервјуу за „ТВ Прва“ говорио о догађајима из 2016. године, када је, према његовим речима, „изведен покушај државног удара уз помоћ руских шпијуна“, и изразио уверење да иза литија у Црној Гори стоје „српске и руске специјалне службе“. 

„Ја сам убијеђен да је СПЦ у кренула са манипулативном идејом да одбрани светиње од државе Црне Горе која их је изградила. У међувремену су се појавиле оне адресе које су биле актуелне 2016. То су радили преко московске адресе, преко нама сусједне београдске адресе, па су се те двије адресе у сусрет 2020. присјетиле да би могле да покушају да поправе оно што нијесу успјеле 2016. Виделе су да са истим играчима то није изводљиво, и онда се наравно посегло за црквом“, рекао је црногорски председник.

„Црква је посљедњи адут који су извукли из рукава, која би требало да помогне да дође до смјене власти“, нагласио је Ђукановић.

Навео је да „СПЦ служи једном антицрногорском интересу и покушава то да уради на један начин који ће значити даљу демонстрацију непоштовања државе Црне Горе“.

Председник Црне Горе је такђе рекако да је црногорска црква нестала након нестанка црногорске државе, те додао да је „након обнове независности, у складу са канонским правом да црквене надлежности следе оно што су државне границе, да се успостави јединствена православна црква која ће објединити све вјернике и Србе и Црногорце“.

Логично је размишљати како објединити православне вернике и превазићи проблем подела, рекао је Ђикановић.

„До посљедњег даха ћу, док будем на власти и у животу, радити на стварању православне цркве. То не значи да због тога морамо да будемо у рату“, закључио је Ђукановић.

Посланик црногорског парламента, члан партије „Уједињена Црна Гора“ Горан Даниловић је оштро критиковао ове речи председника Ђукановића. 

„Он поново и по ко зна који пут вређа државно достојанство Црне Горе и показује елементарно непознавање историје и чињеница о нашем историјском трајању. У свакој озбиљној европској држави такав председник од стране академске заједнице био би проглашен за шарлатана и морао би да поднесе оставку“, изјавио је Даниловић.