Босна и Херцеговина мора да прошири сарадњу са Русијом у свим сферама па и у јачању сарадње међу парламентима; за Сарајево је привилегија имати Руску Федерацију за партнера. Такво је мишљење у интервјуу за лист „Росијскаја газета“ изразио председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, лидер ХДС-а Драган Човић, који борави у званичној посети Русији од 9. до 12. фебруара.

Босански политичар је изјавио да намерава предложи председници Савета Федерације Федералне скупштине РФ Валентини Матвијенко јачање сарадње међу парламентима двеју земаља, јер то, по његовом мишљењу, може да помогне око проналажења јединственог прилаза БиХ у односу на Москву.
„Предложићу да се организује активнија сарадња међу парламентима. То би нам омогућило боље међусобно разумевање, створили бисмо систем билатералне комуникације и отворили врата за већу економску и културну интеракцију», рекао је Драган Човић.

Међу актуелним задацима БиХ јесте потреба да се постигне унутрашња стабилност изградњом односа између три народа у земљи — Хрвата, Срба и Бошњака. „Док то не учинимо, биће нам изузетно тешко да изградимо односе са другим утицајним земљама, укључујући Руску Федерацију. У вези с тим, морамо нешто научити од мултинационалне Руске Федерације“, нагласио је политичар.

Човић је констатовао да Русија има слаб утицај на БиХ, посебно на територији муслимаско-хрватске федерације БиХ.

„Русија је огромно тржиште и мудра политика у нашој земљи омогућила би нам да то схватимо, не обраћајући пажњу на санкције које неко уводи и препреке које ствара. Босна и Херцеговина мора уложити напоре за развој економске, културне и друге врсте билатералне сарадње са Руском Федерацијом“, рекао је Човић.
Поред преговора са Валентином Матвијенко, очекује се да се Драган Човић састане и са првим замеником председника Државне думе Иваном Мељниковом и да говори пред студентима универзитета МГИМО-а на тему „Улога Босне и Херцеговине у модерним политичким процесима“.

Фото: hdzbih.org