Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која се кандидује за други председнички мандат и која је током сусрета са бирачима одржала говор испред своје фотографије са руским лидером Владимиром Путином, позајмљује трикове значајних светских политичара. Такво је мишљење за портал „Балканист“ изрази експерт за вербалну и невербалну комуникацију у јавним наступима Александар Морозов.  

Експерт сматра да је хрватску председницу инспирисао пример председника САД Доналда Трампа. „Трамп са великим ентузијазмом ‘ради’ са Путином и не покушава да се дистанцира од њега“, каже експерт. „Наравно да он даје добар пример Колинди Грабар-Китаровићевој, која слично понашање види и код других значајних светских политичара. 

Морозов истиче да је у природи сваког човека жеља да покаже своје највеће достигнуће. 

„Можда она никада неће то гласно рећи али њен сусрет са Путином је догађај који ће највише памтити у својој политичкој каријери“, сматра руски експерт за вербалну и невербалну комуникацију у јавним наступима. „Тешко да постоји политичар који не би желео да има такву популарност и утицај као Владимир Владимирович. Могу да претпоставим да га грађани Хрватске веома поштују. Бар због тога што је у стању да води независну државну политику без обзира на јак спољнополитички и економски притисак.“

„Чињеница да госпођа Колинда Грабар-Китаровић обећава својим сународницима да ће месечно зарађивати брдо злата говори о томе да се налази у очајној ситуацији и да покушава да искористи све карте које има. Покушај да се примакне слави Владимира Путина јој даје више изгледа на успех од обећања високих плата“, закључује Александар Морозов. 

„Већ имам договоре са неким земљама да ће Хрвати ићи на школовање у иностранство и враћати се у Хрватску, где ће добијати 8 хиљада евра плату”, рекла је Грабар-Китаровић у обраћању бирачима 17. децембра у Осијеку, и управо у том тренутку се на екрану иза ње појавила њена заједничка слика са Путином.