Украјински конзул у Црној Гори Михаил Шматов коментарисао је одлуку црногорских власти да отворе границе за руске туристе.

Он је на Фејсбуку написао да је „било пријатно живети у земљи у којој се не чује руски језик“, али не и да је Црна Гора дошла до просјачког штапа без руских туриста. 

„Огорчен сам одлуком Црне Горе да отвори границе за руске држављане. На крају крајева било је питање времена, питање економске сврсисходности и апсолутно право и дужност земље којој немам шта да замерим. Иако, морам да признам, тако чаробан и миран одмор од доминације руског језика још нисам имао“, написао је конзул. 

Он је додао да сматра дискриминацијом то што укријинске држављане још увек не пуштају у земљу појединачно. 

„Огорчен сам чињеницом да је Русија одмах ушла у зелену зону. Где ти је мозак, Карле (популаран мим инспирисан серијом „Окружен мртвима“ – прим.ред.)? Украјина која од почетка лета превози највећи број туриста са 13-14 авиона седмично је још увек ограничена. Украјинским држављанима је забрањено да самостално путују, и путују само са туристичком групом. А Руси могу. Док је индекс обољења у Русији је 127,2, а у Украјини – 72,8“, пише руски дипломата. 

Михаил Шматов позива црногорске власти да отворе границе за Украјинце без било каквих ограничења. 

Ова објава има пуно коментара. 

„Услов ‘уласка у земљу искључиво туристичким групама’ говори о томе да дивљи туристи који ни за шта не плаћају и налазе нелегални смештај, који долазе са коферима хране да се не би трошили, црногорском туризму нису потребни. Бар постоји нека организација и контрола. И такви услови важе не само за Украјинце. И недавни случај са Естонцима који су дозволили чартер лет из Кијева са сезонским радницима и добили неколико заражених људи показује да је контрола недовољна“, пише у једном коментару. 

„Као да у Црној Гори седе будале и не схватају да су подаци о корона вирусу у Украјини лажни. Услед тоталног распада медицине после ‘реформи’ Госпође Смрт (бивши в.д. министра здравља Украјине Уљана Супрун – прим. ред.) А ако се господину ‘амбасадору’ нешто не допада, нека упути ноту, а не објаве на Фејсбуку“, саветују Шматову. 

Фото: Facebook Mykhailo Shmatov