У понедељак, 27. јануара, руска списатељица Гузељ Јахина награђена је престижном књижевном „Великом наградом Иво Андрић“ за роман „Деца Волге“ у номинацији „најбоља књига“. Церемонија доделе награда традиционално је одржана у Андрићграду, који је настао активним залагањем и учешћем познатог светског редитаља Емира Кустурица у Вишеграду. 

„Живимо у турбулентном периоду, када се на тренутке чини да се завлачимо у прошлост, а велика историја прети да се понови. Ови догађаји уништавају успостављене везе, а истовремено указују на потребу обнове ових односа. Потребно је поново изградити мостове и пре свега мостове културе. Роман Иве Андрића „На Дрини ћуприја“ се завршава сценом рушења моста који је постојао 400 година. Данас мост на Дрини још једном стоји и служи људима. Вероватно је то судбина сваког моста: да буде уништен и пружи нам прилику да га обновимо“, рекла је Гузељ Јахина на додели награде. 

Гузељ Јахина је позната руска списатељица, добитник награда „Велика књига“ и „Јасна Пољана“. Њен нови роман „Деца Волге“ посвећен је животу учитеља немачке књижевности. Главни јунак је учитељ Бах, који живи у немачкој колонији у Поволжју. Радња се одвија од Октобарске револуције до избијања Другог светског рата.

2016. године жири Андрићевог института на челу са Емиром Кустурицом доделио је награду названу у част великог југословенског писца Захару Прилепину за роман „Обитељ“ и књигу кратких прича „Седам живота“.