На празник Светог Василија Острошког, најпоштованијег светитеља српског народа, чијим моштима у манастиру Острог годишње се поклоне милионе вјерника, у више градова широм Црне Горе спонтано су се окупиле хиљаде православних вјерника.

Највише их је било у Никшићу, граду у коме се налази саборни храм посвећен Светом Василију Острошком. Ова богомоља, освећена 1900. године, урађена је по пројекту Михаила Преображенског, познатог архитекте Царске Русије. Изградњу храма највише су помогли Руска православна црква и царска породица Романов. На платоу испод храма налази се скулптура Пресвете Богородице, дјело још једног великог руског умјетника, вајара Вјачеслава Куликова, аутора споменика маршалу Жукову на Црвеном тргу.

Неколико хиљада спонтано окупљених православих вјерника био је повод да црногорска полиција у глуво доба ноћи упадне у резиденцију епископа будимљанско-никшићког Јоаникија. Молба владике за изјаву у полицији за сјутрадан није услишена и он је са 7 свештеника у полицијским возилима одведен у Станицу полиције Никшић. Тамо су задржани неколико сати, одакле су пребачени у Основног државног тужилаштво, гдје им је око 4 сата ујутро одређена мјера принудног задржавања до 72 сата.

Кнежевић: Безумни режим не може побиједити Бога

Вијест о хапшењу изазвала је револт грађана Никшића. Њих око 1000 упркос полицијском часу окупило се испред полицијске станице у Никшићу. Разишли су се на изричиту молбу владике Јоаникија, који се окупљенима обратио у моменту пребацивања из полицијске станице у зграду тужилаштва.          

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, у изјави за Балканист оцијенио је да хапшење владике Јоаникија и 7 свештеника „представља наставак терора против СПЦ и српског народа у Црној Гори.“ Синоћ виђена полицијска и тужилачка бруталност за Кнежевића представља дјело „безумног црногорског режима, који у свом лудилу и опијености власти, не схвата да читав народ не могу ухапсити, као и да Бога још нико није побиједио.”

Хапшења и на приморју

Поред Никшића празник Светог Василија Острошког грађани су спонтаним окупљањима обиљежили у градовима на сјеверу и приморју, гдје је било планирано да градовима Будвом и Тивтом прође колона од више од 200 аутомобила. Међутим, полиција је блокирала централни градски булевар у Будви и онемогућила улазак колоне у градско језгро. У Тивту по завршетку манифестације ухапшен је и свештеник Миjајло Бацковић, кога је полиција привела по окончању ове својеврсној ауто-литији. У ексклузивној изјави за Балкканист свештеник Бацковић непосредно након пуштања на слободу оцијенио је:

„Свети Василије је за сваког човјека у Црној Гори и шире посебна личност. У његово име се људи заклињу, њега у најтежим тренуцима призивају, без обзира на религију, нацију или политичко убјеђење. Зато је јуче онај слободни дио народа изашао у величанственим литијама широм Црне Горе. Ми у Боки смо некако спонтано одлучили, поштујући препоруке и законе, да својим возилима изађемо у литију, не правећи тако нигдје гужве или јавне скупове. На жалост, ни тај вид прославе овог дивног Светитеља Божијег није био прихватљив за државу.“

Бацковић је такође описао околности свог задржавања, истичући посебно да су сви учесници ауто-литије потпуно поштовали упутства полиције у Будви, Тивту, кружном току на улазу у Котор, као и на неколико мјеста на путу од Тивта до Будве, гдје су били заустављени. Бацковић је додао да су му по повратку у Тиват, у коме живи са породицом, на улици пришли „неколико инспектора у цивилу и рекли да пође са њима“. Навео је такође да му је тек у полицијском аутомобилу саопштено да „иду не у оближњу станицу полиције, већ у сусједни град Котор, гдје је саслушаван до неких 5 сати ујутро.“

Бацковић истиче да је: „Јасно да нико од нас није прекршио закон, као што је и јасно је да је ова акција полиције на територији цијеле Црне Горе само показала какав ће однос државе бити убудуће према јединој канонској православној цркви у Црној Гори.“ Он је такође оптужио црногорске власти за „селективно доношење мјера“ која су „цркви ускратили сва права, за разлику од рецимо хипермаркета и градилишта“. Закључио је да власт  „злоупотребљава ситуацију са корона вирусом да се обрачуна са црквом и на перфидан начин почне спровођење неуставног безакоња званог “закон о слободи вјероисповијести, против кога су прије неколико мјесеци протестовале стотине хиљада грађана Црне Горе.”

Полицијско задржавање владике Јоаникија и седам свештеника осудили предсједник Републике Србије Александар Вучић, који је након разговора са патријархом Иринејем дао „пуну подршку свим епископима Српске цркве у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава решавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода верника СПЦ“. Предсједник Вучић такође је изразио „уверење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду“.  

Фото: eparhija.me