Руска амбасада у Загребу добија хиљаде писама од хрватских грађана са молбом да им се пошаље руска вакцина против короне „Спутњик Ве“. Једни питају да ли је могуће купити вакцину у амбасади, а друге занима да ли је могуће отпутовати у Русију ради вакцинације.
Дипломатска мисија би радо помогла, али амбасада не продаје вакцину, а у Русији се сада вакцинишу само држављани. Због огромног броја писама амбасада је била приморана да објави саопштење да се не бави продајом вакцина.

„Уложићемо максимум напора да решимо питање испоруке руске вакцине у случају [одговарајуће] иницијативе хрватских власти. Тренутно немамо званичан захтев од руководства Хрватске“, стоји у саопштењу.

Занимљиво је да сами сарадници руске дипломатске мисије у Загребу још нису вакцинисани: због одсуства летова они остају у Хрватској, а могућности да се вакцинишу у Загребу још дуго неће бити. Према саопштењу хрватског министарства спољних послова, стране дипломате које раде у земљи биће вакцинисане у складу са распоредом, а медицински радници, особе старије од 65 година и грађани ризичне групе ће се вакцинисати пре осталих.
Хрватска је прве дозе вакцина AstraZeneca и Moderna добила пре само три дана.

Хрватски медији пишу да се велик интерес за вакцину Спутњик Ве појавио након објављивања резултата треће фазе клиничких испитивања у часопису Lancet.

Руски амбасадор у Хрватској Андреј Нестеренко је у интервјуу за хрватски Вечерњи лист приметио да је Русија спремна да разговара о детаљима испоруке вакцине Хрватској уколико званични Загреб поднесе одговарајући захтев.