Влада Хрватске намерава да купи стране војне авионе: министарство одбране ће примати понуде страних произвођача за борбену ескадрилу до 5. септембра, јавља „Вечерњи лист“. 

„У Влади нико и не помишља на одустајање од набавке борбених авиона“, каже упућени извор у влади и додаје да се преговори са произвођачима воде од почетка лета. 

Након избијања кризе са корона вирусом и након земљотреса у Загребу почетком априла премијер Андреј Пленковић је одложио куповину авиона на каснији период. А „Вечерњи лист“ сазнаје да су и САД и Француска због епидемије замолили одлагање тендера. 

У игри су били нови амерички F-16 Block 70 нови шведски, Gripen C/D, коришћени грчки, израелски и норвешки F-16 Rafale и италијански Eurofighter, преноси издање. 

Французи се у почетку нису интересовали за хрватски тендер, али када је француском парламенту поднет извештај да је произвођач авиона Dassault — компанија Rafale — у кризи и регуларно не доводи до краја раније скопљене споразуме, одлучено је да се француска техникаактивније продаје. Ова компанија ће учествовати на тендерима у Финској и Швајцарској 2021, а Париз не одустаје ни од хватског тржишта. 

„Вечерњи лист“ додаје да Французи раније нису продавали старе Dassault Rafale авионе, па ни оне коришћене у ратовима. У војној операцији у Либији француски авиони су се одлично показали истовремено као бомбардери и ловци. 

Пре мање од месец дана Србија, главни геополитички конкурент Хрватској на Балкану, је изјавила спремност да купи нове америчке или руске бомбардере.