Хрватска би наредних недеља требала да добије прву партију руске вакцине „Спутњик Ве“. Тренутно земља завршава формалне процедуре које дозвољавају увоз лека на њену територију, преноси „Индекс“.

Хрватски портал, позивајући се на извор близак владиним круговима Руске Федерације, рекао је да су о детаљима јуче разговарали министар здравља Хрватске Вили Берош и руски амбасадор у Загребу Андреј Нестеренко. На састанку је наглашено да је Русија потпуно отворена за сарадњу са Хрватском у вези испорука вакцина.
Према порталу Индекс, Загреб неће чекати да Европска агенција за лекове одобри руску вакцину. ЕУ неће решити то питање пре априла, док би Хрватска агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) ове недеље требало да одобри руску вакцину и договори увоз по хитном поступку.

Упркос чињеници да у земљи постоје сличне вакцине, њихова количина је очигледно недовољна, па ће ово послужити као разлог да се да зелено светло за испоруку „Спутњика Ве“. Дакле, Хрватска намерава да заштити сопствене интересе, преноси Индекс позивајући се на извор близак владајућој странци ХДС и премијеру земље Андреју Пленковићу.

„Важно је да добијемо вакцину пре него што је одобри Европска агенција. Тако нећемо зависити од плана дистрибуције вакцине унутар ЕУ: зависићемо само од себе, и строго поштујући правила, започећемо вакцинацију. На такав начин нећемо прекршити ни једно правило ЕУ“, кажу хрватски стручњаци.