Хрватски министар спољних и европских послова а такође председник Савета ЕУ Гордан Грлић-Радман разговарао је са шефом дипломатије Северне Македоније Николом Димитровим о роковима за учлањење те државе у ЕУ, преносе македонски медији.

У јануару 2020. Хрватска је први пут постала председник Савета ЕУ и сада намерава да подржи евроинтеграцију Скопља.

„Како кажу у Европској комисији, Северна Македонија је активирала своје напоре и напредовала у спровођењу реформи. Ова изузетно позитивна достигнућа треба да буду основа за конкретну одлуку о почетку преговора о приступању земље Европској унији. Уверен сам да ће Хрватска током наредне недеље наћи начин да убрза овај процес“, рекао је Гордан Грлић-Радман у Скопљу.

Хрватски министар спољних послова је рекао да је Хрватска за отварање приступних преговора са Северном Македонијом и да то стално говори партнерима у Европској унији.

„Свакако, на доношење одлуке за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом гледамо као на уводу у Самит у мају у Загребу и мислимо да је тај самит кључни циљ нашег председавања Унијом“, рекао је Грлић-Радман.  

Министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров је истакао да Скопље заиста заслужује „зелено светло“ за почетак преговора о учлањењу у ЕУ.

Подсећамо да је раније Европска комисија потврдила препоруку Европског савета да започне преговоре о чланству са Албанијом и Северном Македонијом, што је и објављено на званичној веб страници Европске комисије.

„Европска комисија потврђује одлуку о започињању преговора о приступању Албаније и Северне Македоније“, стоји у документу.

Фото: makfax.com.mk